Lupa
Obsah Obsah
Portál

Papež v Koreji: Církev laiků, mučedníků a misionářů

Datum publikace8. 8. 2014, 14.35
TiskTisk

Cestu papeže Františka do Jižní Koreje, která se uskuteční ve dnech 14. – 18. srpna 2014, představil vatikánský tiskový mluvčí Federico Lombardi.

Vatikán: Setkání s korejskými katolíky, u zrodu jejichž víry stáli laici a která byla více než století zkoušená pronásledováním; modlitba za smíření na korejském poloostrově; vyslání vzkazu celé Asii. To jsou některé body cesty papeže Františka do Jižní Koreje, která byla ve čtvrtek (8. srpna 2014) představena ve vatikánském tiskovém středisku. Návštěva východoasijské země, během níž také pontifik vůbec poprvé přeletí nad čínským územím, se uskuteční ve dnech 14. – 18. srpna 2014.

Podle tiskového mluvčího Svatého stolce Federica Lombardiho navštíví papež František Jižní Koreu z několika důvodů. Prvním je 6. Den asijské mládeže, který se bude konat v polovině srpna v Tedžonu. Akce, jíž se zúčastní několik tisíc mladých z 23 zemí, vznikla díky přítomnosti asijských mladých lidí na Světových dnech mládeže v Čenstochové. Zástupci z více zemí se pak poprvé sešli roku 1999 v Thajsku.

Druhým důvodem je papežovo setkání s velmi dynamickou a misijně zaměřenou církví. Ačkoliv jsou v Jižní Koreji katolíci v menšině – tvoří zhruba 10 procent populace – velmi rychle se rozvíjí: Ročně se zde nechává pokřtít zhruba 100.000 lidí. Církev také vyslala mnoho lidí na misie, především do Mongolska.

Hlavním bodem programu papeže Františka bude blahořečení 124 mučedníků z první generace korejských křesťanů. Křesťanství nebylo do země přineseno misionáři. Na počátku skupina laiků slyšela mluvit o víře, načež hledala další informace v Číně, kde působili jezuité. Po studiu jejich textů vyslali do Pekingu jednoho zástupce, aby se nechal pokřtít. Více než století pak byli křesťané v Koreji pronásledováni, neboť byli považováni za nesoudržné s tehdejším společenským a kulturním systémem.

Zatímco Jan Pavel II. blahořečil mučedníky Ondřeje Kima a druhy, kteří spadali do pozdějších generací, současný římský biskup povznese k úctě oltáře zástupce první generace křesťanů, tedy „zakladatele“ korejské církve.

Jelikož je pak Korea rozdělena a obě státy se nachází ve válečném stavu, bude papež František sloužit mši za smíření na poloostrově. Federico Lombardi ve čtvrtek potvrdil informaci, že se bohoslužby nezúčastní zástupci KLDR. Oficiální pozvání odmítla Asociace severokorejských katolíků, organizace vytvořená Kim Ir-Senem. „Jet do Koreje a modlit se za smíření, za mír mezi dvěma částmi korejského lidu a mezi všemi národy, je také mimořádně důležité téma,“ uvedl Lombardi.

Na jedné z hlavních mší v Tedžonu budou přítomni také ti, kdo přežili tragédii trajektu Sewol v dubnu letošního roku. Na programu je také návštěva pomníku připomínajícího potracené děti, kde se papež setká se zástupci hnutí pro-life a s misionářem bez rukou a nohou, který je v Koreji velmi známý. Plánovaná je též společná chvíle s tzv. „comfort women“, sexuálními otrokyněmi z dob II. světové války. Vůbec poprvé před návštěvou také římský biskup poletí nad územím Číny, s níž Svatý stolec nemá diplomatické vztahy od dob Mao Ce-Tunga.

Letošní cesta papeže do Koreje je již třetí v pořadí. Dříve navštívil východoasijskou zemi již Jan Pavel II. (1984 a 1989). Od poloviny července jsou k dispozici oficiální stránky věnované letošní návštěvě.

 

Zde bude JS kód

VIDEO: Oficiální píseň cesty papeže Františka do Koreje.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou