Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Svatovavřinecká pouť na Sněžku 2014

Datum publikace11. 8. 2014, 14.03
TiskTisk

Na svátek sv. Vavřince 10. srpna vykonaly stovky českých, polských i německých věřících pěší pouť na Sněžku. Kaple zasvěcená tomuto mučedníkovi totiž stojí právě na vrcholu nejvyšší české hory.

Pec pod Sněžkou/Špindlerův Mlýn: Na tuto slavnost putovali poutníci nejen z Pece pod Sněžkou, ale i  ze Špindlerova Mlýna. Meze těmi druhými byli též zástupci z Papežských misijních děl (PMD). Od roku 2012, kdy PMD slavila 100 let působení v našich zemích, se stal svatý Vavřinec právě při slavnostní pouti na Sněžku patronem pro Misijní díla v České republice. Na přímluvu tohoto patrona se poutníci snaží „zapalovat svá srdce pro misie“.

Ze Špindlerova Mlýna šla letos podruhé též skupina krojovaných zpěváků a tanečníků z místního folklórního souboru Špindleráček. Oproti minulému roku jich přišlo na Sněžku 20, což je dvakrát více než loni. Děti i dospělí z tohoto souboru svými typickými krkonošskými kroji i hezkým zpíváním potěšili nejednoho z přítomných. Pokračovalo se i v tradici nesení kamínků, které si lidé si po cestě ze Špindlerova Mlýna nasbírali. Vyjádřili tak obětní úmysl své pouti, neboť každý kamínek symbolizoval to, co si dotyčný poutník chtěl v mysli vzít s sebou.

V pravé poledne se na vrcholu Sněžky konala bohoslužba, jejímž hlavním celebrantem byl královéhradecký biskup Jan Vokál, přišli též biskupové sousední lehnické diecéze Zbigniew Kiernikowski a emeritní biskup Stefan Cichy. Během kázání biskup Zbigniew Kiernikowski připomněl různá místa v Bibli, která jsou spojená s horami i nížinami. Putování propojil s životem Ježíše Krista, který byl pokřtěn na nejníže položeném místě světa a naopak na horách došlo k jeho proměnění, ukřižování a nanebevstoupení. Přítomné oslovil jako 'horaly' a povzbudil je, aby se po vzoru svatého Vavřince a dalších světců drželi pevně vyznačené cesty víry a došli tak k nebeskému cíli.  

Více informací o akci a fotogalerii naleznete zde.

(Zdroj a foto: PMD)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou