Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Výzva evropských biskupů Radě bezpečnosti OSN

Datum publikace12. 8. 2014, 16.47
TiskTisk

Rada evropských biskupských konferencí (CCEE) naléhavě žádá Radu bezpečnosti OSN o učinění kroků vedoucích k ochraně křesťanů a jiných pronásledovaných náboženských menšin v Iráku. Text dopisu, k němuž se připojuje i Česká biskupská konference, zveřejňujeme v plném znění.

St. Gallen: K pomoci křesťanům a jiným pronásledovaným náboženským menšinám v Iráku vyzývá Radu bezpečnosti OSN Rada evropských biskupských konferencí (CCEE). K dopisu se připojuje také Česká biskupská konference, která je členem CCEE. Text publikujeme v plném znění.

 

Excelence,

situace křesťanů a jiných náboženských menšin v Iráku je zcela nepřijatelná. Naléhavá potřeba bránit a chránit lidská práva těchto lidí a přežití jejich komunit je evidentní. Mezinárodní společenství je povolané k tomu, aby ukončilo tuto tragédii všemi dostupnými legitimními prostředky.

My, evropští biskupové, vyjadřujeme také pocity našich věřících a žádáme Radu bezpečnosti, aby učinila rozhodnutí, která ukončí tyto hrozné skutky, při nichž tisíce lidí umírají nebo jsou zabíjeny či nuceny opustit vlastní domovy z důvodu náboženské příslušnosti.

Generální sekretář OSN a velká část světového veřejného mínění již jasně odsoudili to, co se odehrává v severním Iráku. Je bezpodmínečně nutné přijmout konkrétní humanitární opatření a odpovědět tak na zoufalou situaci dětí, žen, starých lidí a mnoha dalších osob, které ztratily všechno, aby utekly před smrtí, a nyní se nachází v nebezpečí úmrtí hlady a žízní.

V posledních letech se mnoho pokročilo v porozumění zodpovědnosti mezinárodního společenství v oblasti ochrany lidských práv, zejména práva na život nevinných lidí a práva na bezpečí. Doufáme, že i v tomto případě bude mezinárodní společenství schopné odpovědět rychlou pomocí mnoha uprchlíkům a zajistit jim možnost bezpečně se vrátit do svých měst a domů.

Tragédie, k níž dochází na severu Iráku, nejen ohrožuje multikulturní soužití, jež je nedílnou součástí našeho globalizovaného světa. Představuje také riziko pro křesťany v zemi, kde žijí od samých počátků křesťanství a kde je jejich přítomnost oceňovaná a potřebná pro mír na místní i světové úrovni.

S touto výzvou se připojujeme k Svatému otci, papeži Františkovi, který v posledních dnech bez přestání vyzýval mezinárodní společenství, aby se mobilizovalo a poskytlo konkrétní pomoc lidem v nebezpečí, a aby učinilo vše pro zastavení tohoto pekelného kruhu násilí.

Katolická církev v Evropě je nablízku všem, kdo byli nuceni utéci z vlastních domovů nebo prožívají chvíle strachu a hrůzy. Konkrétně se zavazuje k solidární pomoci prostřednictvím iniciativ, které již probíhají. Bez rozhodného odhodlání mezinárodního společenství a iráckých představitelů však tyto snahy nemohou problém vyřešit.

Doufáme, že Rada bezpečnosti OSN, jejímž cílem je zajistit bezpečnost na mezinárodní úrovni a prosazovat lidská práva, projeví svou odhodlanost v dosažení tohoto cíle. Proto vás žádáme, abyste jednali s potřebnou naléhavostí ve prospěch těchto i všech ostatních obětí války a násilí, které trpí a očekávají solidaritu světa.

S úctou

Kardinál Péter Erdö, předseda Maďarské biskupské konference a předseda Rady evropských biskupských konferencí (CCEE),

kardinál Angelo Bagnasco, předseda Italské biskupské konference a místopředseda CCEE

a dalších 34 biskupů, zejména předsedů biskupských konferencí. Jejich kompletní seznam je uveden v příloze.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou