Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Mariazellská slavnost 2014 v Třebíči

Datum publikace13. 8. 2014, 12.00
TiskTisk

Letošní Mariazellská slavnost se koná  v třebíčském kostele sv. Martina v neděli 31. srpna 2014 od 16.00 hodin.  Podrobný program poutního dne naleznete na www.biskupstvi.cz.

Třebíč: Třebíčský děkan R. D. Mgr. Jiří Dobeš v publikaci Biskupství brněnské - historie a vzpomínky k historii těchto Mariazellských slavností uvádí:

'V době morové epidemie v 18. století se podařilo několika obyvatelům z Třebíče tajně proklouznout z uzavřeného města a pěšky putovali do Mariazell, aby zde prosili Pannu Marii o pomoc. Jejich prosby byly vyslyšeny, epidemie skončila a vděční obyvatelé Třebíče se sešli na slavnostní děkovné bohoslužbě. Od té doby začalo pravidelné  putování věřících z Třebíče do rakouské svatyně.

V době komunismu, kdy to nebylo možné, se začala konat Mariazellská slavnost přímo  v Třebíči, v místním kostele sv. Martina visí tzv. Mariazellský obraz. Není to obraz poutního místa, ale obraz starobylé Třebíče, který byl jako votivní předán roku 1766 tomuto známému poutnímu místu. Proč a jak se obraz dostal zpět do Třebíče nikdo neví. Snad, že ho v době války či nebezpečí vrátili, aby nepřišel k úhoně... Když nás v roce 2001 na svátek sv. Martina navštívil  superior v Mariazell, otec Karl Schauer, dovezl nám obrázky Mariazellské Madony a zmínil se, že by měl o obraz starodávné Třebíče zájem. Říkal jsme si, že s předáním originálu by byly velké těžkosti a rozhodl  jsem se pořídit jeho kopii. Dodnes toho nelituji, byla zcela věrná svému originálu. Když jsme o rok později přijeli do Mariazell, byl už v kostele pro obraz přichystán stojan. Superior nám na oplátku daroval starodávnou sošku Panny Marie z  Mariazell, která byla v bazilice za naší přítomnosti dotýkána s originálem. Od té doby putuje soška po  domácnostech v Třebíči a okolí s možností soukromého uctívání.'  

(ilustrační foto)

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou