Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pouť k Madoně z Veveří

Datum publikace13. 8. 2014, 17.25
TiskTisk

V neděli 17. srpna 2014 se uskuteční v kapli Matky Boží na Veveří (farnost Veverská Bítýška) tradiční poutní slavnost. V 9.20 hodin zahájí poutní den mariánská pobožnost, po které bude  od 9.45 hodin následovat slavnostní bohoslužba. Hlavním celebrantem bude současný duchovní správce  z Veverské Bítýšky P. Marek Hlávka.

Veverská Bítýška: Po bohoslužbě bude možné  prohlédnout si věrnou kopii obrazu Madony z Veveří jejímž autorem je akademický malíř Vladimír Terš. Zájemci si mohou fotografickou reprodukci tohoto obrazu  také na místě zakoupit. K dispozici je rovněž nová brožuru Madona z Veveří - Jak promlouvá symbolika obrazu, v níž autor P. Marek Hlávka, současný  farář z Veverské Bítýšky, podává výklad obrazu jako celku, ale také jednotlivých detailů. K dispozici jsou také pamětní obrázky Madony z Veveří s modlitbou. 

Jak uvádí historička Milena Flodrová, 'kaple Nanebevzetí Panny Marie nebo také veverská kaple Matky Boží stojí na svém místě už více než osm století. Je tedy pravděpodobně starší než sám hrad Veveří. Někdy po polovině 14. století získala kaple snad i přímou zásluhou tehdy moravského markraběte Jana Jindřicha, který na hradě Veveří rád pobýval, nový velký oltářní obraz Panny Marie, jemuž se začalo říkat Veverská Madona, dnes také Madona z Veveří. Předpokládá se, že by mohl pocházet z dílny Mistra Vyšebrodského oltáře.'

Dnes je originál obrazu umístěn v Národní galerii Praha.

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou