Lupa
Obsah Obsah
Portál

Milosrdní bratři a boj s ebolou

Datum publikace14. 8. 2014, 9.41
TiskTisk

Vzhledem k situaci  řádu milosrdných bratří v boji s epidemií eboly v západní Africe, a vzhledem k zájmu médií o úmrtí člena řádu milosrdných bratří P. Miguela Pajerese, připravil br. Martin Macek, OH představený řádu milosrdných bratří v Čechách, na Moravě a na Slovensku  dopis s vysvětlením současné situace.

Brno: Bratr Martin Macek, představený řádu milosrdných bratří v Čechách, na Moravě a na Slovensku ve svém dopise uvádí:

Milé sestry a milí bratři,

v současné době bojuje řád milosrdných bratří v našich afrických nemocnicích s epidemií viru eboly. Tento virus se začal masivně šířit od přelomu roku a v současnosti tato epidemie již pokrývá země západní Afriky. K dnešnímu dni je počet mrtvých odhadován na 1050 (KNA/dpa/bod).

Ve dvou zemích, v Liberii a Sierra Leone, provozuje náš Hospitálský řád sv. Jana z Boha dvě nemocnice. Smrtící virus si v těchto řádových zařízeních vybral životy řady našich pacientů a zaměstnanců. Mezi oběti patří i naši spolubratři bratr Patrick Nshamdze, ředitel nemocnice v Monrovii, bratr Georges Combey, farmaceutický asistent v nemocnici v Monrovii, a řeholnice, misionářka od Neposkvrněného Početí, sestra Chantal Pascaline, laborantka. Posledním zemřelým spolubratrem je španělský misionář, milosrdný bratr, otec Michael Pajeres, který byl ve čtvrtek 7. srpna, spolu s řeholní sestrou Julií převezen z Afriky do Španělska (o jeho úmrtí informovala média). Jeho zdravotní stav byl vážný, ale celou dobu stabilizovaný. V pondělí 11. srpna se jeho zdravotní stav radikálně zhoršil, a následně zemřel. Byl první obětí viru ebola mimo africký kontinent.

Pomoc lidem v západní Africe, k zastavení šíření epidemie, by se měla zaměřit na zlepšení podmínek v zemích, které jsou virem postižené. Přes veškeré úsilí státních orgánů, Světové zdravotnické organizace a dalších humanitárních organizací je tato pomoc nedostatečná a šíření epidemie se stále vymyká kontrole. Naše dvě nemocnice v Monrovii (Liberie) a v Mabeseneh (Sierra Leone) hodně pomáhají místním obyvatelům, ale k tomuto potřebujeme personál a dostatek zdravotních a technických prostředků, které jsou velmi drahé. Tímto chceme zamezit šíření eboly. Jsme sice jen malým zrnkem písku, ale s pomocí Boží chceme smrtícímu viru čelit a lidem v oblasti i nadále pomáhat. Virus eboly byl pro Afričany převážně neznámý, pro mnohé až do nedávna. Jeho masivní šíření z velké časti zapříčinila hluboká chudoba, neinformovanost a strádání místních obyvatel.

Tak jako náš světec, svatý Jan Grande, léčil nemocné při epidemii lepry ve městě Jeréz a v roce 1600 této nemoci podlehl, tak i naši řeholní bratři, sestry a naši zaměstnanci jsou svědky při pomoci svým bližním v nemoci.

Naše společnost dnes potřebuje změnit pohled na tyto strádající země, je nutné růst v solidaritě vúči sobě navzájem v péči o potřebné za každé situace. Jen pokud bude lidstvo jednotné a pozorné při nouzi jakékoliv skupiny obyvatel kteréhokoli regionu Země, dokážeme společně čelit každé další hrozbě.

Vložme obyvatele těžce zkoušené Afriky a všech, kdo v těchto oblastech pomáhají na přímluvu ochránkyně řádu milosrdných bratří Panny Marie, patrona africké provincie sv. Augustina a našeho zakladatele sv. Jana z Boha do svých modliteb.

Děkuji vám všem!

Br. Martin Richard Macek, DiS, OH

představený milosrdných bratří v Čechách, na Moravě a na Slovensku

Aktuální informace jsou zveřejňovány zde: http://www.milosrdni.cz/clanky/ebola/.

(ilustrační foto; více o křesťanské pomoci z ČR na http://www.cirkev.cz/cirkev-pomaha/mapy-pomoci-ve-svete/)

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou