Lupa
Obsah Obsah
Portál

Papež v Jižní Koreji: Svět je unavený válkami

Datum publikace14. 8. 2014, 15.24
TiskTisk

Ve svém prvním projevu v Jižní Koreji dnes (14. srpna 2014) hovořil papež František o míru. Krátce před příletem pontifika vypustil severokorejský režim do moře několik zkušebních raket krátkého doletu.

Soul: O „daru míru“ pro zemi, jejíž „národní dědictví procházelo v průběhu let zkouškami násilí, pronásledování a války,“ hovořil papež František v prvním projevu po svém příletu do Jižní Koreje. Před prezidentkou Pak Kun-hje, státníky a vojenskými představiteli promluvil v prezidentském paláci dnes (14. srpna 2014) jen krátce poté, co severokorejský režim vyslal do Japonského moře několik raket.

Papež ocenil jihokorejské snahy o smíření a stabilitu na poloostrově, které jsou podle něj jedinou bezpečnou cestou k dosažení trvalého míru. Současně uvedl, že konflikt není možné považovat za marginální: „Korejské snahy o mír jsou věcí, na níž nám zvlášť záleží, neboť ovlivňuje stabilitu v celém regionu a na celém světě, který je již unavený válkami.“

Mír není možné dosáhnout demonstracemi síly či vzájemným obviňováním, řekl papež, podle kterého k souladu mezi národy může přispět každý člověk, především pak státníci skrze trpělivou diplomatickou práci: „Jedná se o neustálou výzvu k boření zdí nedůvěry a nenávisti a o prosazování kultury smíření a solidarity.“ Diplomacie se podle římského biskupa „jako umění možného zakládá na pevném a neustálém přesvědčení, že míru může být dosaženo skrze pozorný a diskrétní dialog, spíše než skrze vzájemné obviňování, neužitečnou kritiku a demonstrace síly“.

Ve své promluvě papež hledal hlubší kořeny dlouhodobého souladu mezi národy. Mír je podle pontifika více než stav bez válek: „Mír není pouze nepřítomnost války. Je dílem spravedlnosti. A spravedlnost jakožto ctnost apeluje na houževnatost a trpělivost; nežádá, abychom na minulé nespravedlnosti zapomněli, nýbrž je překonali skrze odpuštění, toleranci a spolupráci. Spravedlnost vyžaduje vůli rozlišovat a dosahovat vzájemně výhodné cíle a vytvářet tak základy pro vzájemný respekt, pochopení a smíření. Doufám, že se všichni budeme věnovat budování míru, modlitbě za mír a zesílíme naše snahy k jeho dosažení,“ uvedl papež František ke státníkům a armádním představitelům.

Návštěva Jižní Koreje potrvá do 18. srpna 2014. Na programu je např. setkání s mladými u příležitosti Dne asijské mládeže, blahořečení 124 korejských mučedníků z první generace tamějších křesťanů nebo mše svatá za smíření na korejském poloostrově.

Přenosy z cesty papeže Františka so Jižní Koreje je možné sledovat ve vysílání Televize Noe nebo skrze přehrávač Vatican Player. Zpravodajství se budeme i nadále věnovat.

(foto: Alan Holdren / CNA)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou