Lupa
Obsah Obsah
Portál

V Ostravě-Přívozu oslavují 20 let od příchodu řádu paulínů

Datum publikace14. 8. 2014, 17.22
TiskTisk

V den slavnosti Nanebevzetí Panny Marie, pátek 15. srpna 2014, oslaví farnost Ostrava-Přívoz dvacet let od příchodu prvních řeholníků z řádu paulínů do Ostravy. Součástí oslav bude v přívozském kostele Neposkvrněného početí Panny Marie děkovná mše svatá, od 17.00 hodin.

Ostrava: Paulíni působí jako duchovní pastýři ve farnosti Ostrava-Přívoz od roku 1994 a tvoří tak jedinou komunitu řádu v České Republice. Hlavním sídlem je pak klášter Jasná Hora v Čenstochové.

V celém Polsku má řád dvacet klášterů.  S působením řeholníků se můžeme setkat v celkem šestnácti zemích světa. V Evropě, Spojených státech, Austrálii, ale také v Jižní Africe a Kamerunu.

Řád svatého Pavla Prvního Poustevníka (Ordo Sancti Pauli Primi Eremitae), jehož členové se nazývají též paulíni, je římskokatolický žebravý řád založený ve 13. století v Uhersku. Své jméno přijal po sv. Pavlu z Théb, který byl prvním poustevníkem.

Charakteristickým znakem řádu je bílý hábit. Heslo řádu zní „Solus cum Deo solo“ („Být sám jen s Bohem“). Náplní činnosti řádu je rozjímání a pastorace. Je pro něj charakteristická úcta k Panně Marii, v jeho správě je mnoho mariánských poutních míst.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou