Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskup Lobkowicz na pouti k Madoně Žitného ostrova

Datum publikace15. 8. 2014, 17.16
TiskTisk

Ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz bude v neděli 17. srpna 2014 hlavním celebrantem závěrečné mše svaté na celotýdenní pouti k Madoně Žitného ostrova. Slavnostní bohoslužba proběhne od 10.30 hodin v obci Dunajská Lužná na jihozápadním Slovensku.

Dunajská Lužná: První poutníci do Dunajské Lužné připutovali již v pondělí 11. srpna. Během poutního týdne pak farnost vedená dominikány nabízí mše svaté, společné modlitby růžence, přednášky, adorace, programy pro mládež a koncert. V sobotu 16. srpna bude na poutním místě od 15.00 hodin sloužena mše svatá v německém jazyce. Večerní bohoslužbu u Lurdské kapličky bude od 19.00 hodin sloužit vojenský ordinář biskup František Rábek. Ve 21.00 hodin začíná koncert a den zakončí adorace.

V neděli 17. srpna bude od 7.30 hodin sloužit mši svatou v maďarštině P. Peter Nagy, farář z obce Gellénháza. V 10.30 hodin začíná slavnostní mše svatá, kterou celebruje ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz. Po skončení bohoslužby bude pro přítomné věřící připraveno pohoštění „Agapé“, při kterém bude hrát dechová hudba Lužanka.

Poutní místo v Dunajské Lužné přechovává ve farním kostele Povýšení sv. Kříže na hlavním oltáři vzácnou dřevěnou sošku Panny Marie. Její původ se datuje do 12. až 13. století a pravděpodobně pochází ze zaalpské oblasti v dnešní Itálii. Sochu do obce přinesli benediktini, kteří v 16. století utekli před Turky z kláštera Celldömölk v Maďarsku. Už v tomto klášteře projevovali sošce mimořádnou úctu. Uctívali ji jako zázračnou, uzdravující a pomáhající.

Zázraky jsou zaznamenány také z místa, kde je soška už téměř pět století. Nejdříve byla vystavena na vedlejším oltáři kostela sv. Bartoloměje. Tam však kvůli zchátralosti kostela nemohla zůstat, tak se na čas přestěhovala do skříně v zákristii. Zde si ji všiml kaplan Pavel Reidl, který si sošku odnesl do svého bytu na faru a modlil se k ní. V předvečer svátku Nanebevzetí Panny Marie 14. srpna 1747 byla soška opět vystavena v kostela, a to přímo na hlavním oltáři.

V ten večer se náhle uzdravila Mária Sofia Moiseliánová, obyvatelka sousední obce Rovinky, která byla už 11 týdnů vážně nemocná a na smrt vyhublá. Brzy poté byly zaznamenány další nečekané uzdravení a události, které je možné označit za zázraky. Proto lidé, kteří do kostela přicházeli, začali sochu Panny Marie uctívat jako Pomáhající Matku Boží. Jej pověst se natolik rozšířila, že si vysloužila pojmenování Madona Žitného ostrova. Každý rok se zde první neděli po svátku Nanebevzetí Panny Marie konají poutě, které jsou pro věřící z blízkého i širokého okolí skutečným svátkem.

PRASTARÁ MODLITBA PRED POMÁHAJÚCOU MADONOU ŽITNÉHO OSTROVA

Ó,najčistejšia Panna Mária, dcéra nebeského Otca, nevesta DuchaSvätého, matka Pána Ježiša, orodovnica opustených hriešnikov,svetlo a pomoc pre neveriacich, nádej v teba dúfajúcich,osvieženie utláčaných, núdznych a trpiacich! Ó, Mária, ty si vtejto starodávnej soche prameňom hojného milosrdenstva a morommilosti, skadiaľ čerpajú utláčaní a núdzni pomoc a útechu,radosť a spásu, malomyseľní bezpečnú nádej a silu, neveriacipravé svetlo a hriešnici záchranu duše!

Ó milostivá Matka, so srdcom skrúšeným a plným lásky, padám nakolená pred tvojim trónom a úpenlivo ťa prosím: buď mojoumilostivou a mocnou orodovnicou u svojho milovaného Syna JežišaKrista, veď pevne verím, že Boh pre tvoje zásluhy, že si živilaBožie Dieťa, a pre päť rán nášho Pána Ježiša Krista, ktoréprijal za nás, isto vypočuje moju modlitbu.

Dajnech moje srdce, prázdne na lásku k Bohu a k blížnemu, začne žiťs tvojou očividnou pomocou novým kajúcim životom. Zároveň ťaprosím, aby som v každej potrebe, ale najmä v tejto prosbe ( ), akto poslúži mojej spáse, získal na príhovor všetkých svätýchpomoc, útechu a radosť od Ježiša, Božieho Syna,a tešil sa, žema Pán vypočul. K tebe sa obraciam, Matka, plná útechy, vyprosmi, aby moja duša dosiahla večnú spásu, aby moje telo bolouchránené od každého zla, aby mi boli odpustené hriechy, ktorésom spáchal, aj tresty, ktoré som si za ne zaslúžil, aby sanapokon môj pozemský život s Božou milosťou skončil tak, že bysom mohol blažene umrieť v pravej viere, v Božej láske, a vpevnej nádeji.

Skrze Krista, nášho Pána. Amen.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou