Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež v Koreji: Materialismus dusí duchovní a kulturní hodnoty

Datum publikace15. 8. 2014, 15.54
TiskTisk

O rizicích života v bohaté společnosti a křesťanské svobodě hovořil papež František během mše svaté 15. srpna 2014 na stadionu v jihokorejském Tedžonu. Před bohoslužbou se také setkal s pozůstalými obětí dubnové havárie trajektu Sewol. Otec jednoho zahynulého požádal papeže o křest.

Tedžon: „Buďte věrní královské svobodě, kterou jste přijali,“ prohlásil papež František během mše na stadionu v jihokorejském Tedžonu. O svátku Nanebevzetí Panny Marie se jí zúčastnilo padesát tisíc lidí.

Papež překvapil mnohé již během stokilometrové cesty ze Soulu, když se místo plánované helikoptéry rozhodl cestovat pravidelným vlakovým spojem.

Během homilie pak zmínil některé těžkosti, s nimiž se setkává jihokorejská společnost: Důraz na materialismus ohrožující duchovní hodnoty, tzv. „kultura smrti“ ničící důstojnost člověka, vnitřní prázdnota člověka vedoucí k zoufalství. Křesťané se podle římského biskupa mohou stát duchovní obnovou společnosti.

„Kéž jsou křesťané v tomto národě velkodušnou silou duchovní obnovy v každé oblasti společnosti. Kéž bojují proti okouzlení materialismem, jenž dusí opravdové duchovní i kulturní hodnoty, a duchem bezbřehé soutěživosti, která vytváří egoismus a konflikty. Ať také křesťané odmítnou nelidské ekonomické modely, které vytváří nové formy chudoby a vytlačují pracující lidi, a kulturu smrti, jež znehodnocuje obraz Boha, Boha života, a porušuje důstojnost každého člověka, mužů, žen, dětí,“ prohlásil papež během kázání.

V bohaté společnosti pak mnohdy roste vnitřní prázdnota člověka. Tu podle římského biskupa dokáže zaplnit křesťanská naděje: „Naděje, kterou nám nabízí evangelium, je protipólem proti duchu zoufalství, jenž, zdá se, roste jako rakovina ve společnosti, která je vnějškově bohatá, avšak často zakouší vnitřní hořkost a prázdnotu. (…) Kéž mladým okolo nás, radostným a plným důvěry, není nikdy ukradená jejich naděje!“

Na rizika bohaté společnosti o několik hodin později upozornil také biskup Tedžonu Lazzaro You Heung-sik. Podle něj věřící čelí pokušení klást větší důraz na bohatství a úspěch v materiálních věcech než na etiku; ateistické vidění světa ovlivňuje jejich způsob vnímání hodnot. Společnost je podle biskupa nemocná kvůli ničení života a životního prostředí. S narážkou na desítky tisíc mučedníků, kteří stojí v základech víry jihokorejských křesťanů, vyzval Lazzaro You Heung-sik i současné křesťany k mučednictví: „Stojíme ve zlomovém bodu, kdy se po věřících žádá mučednictví. Současné mučednictví znamená rozhodnout se pro pravdu, následovat ji, žít podle ní, a přemoci tak pokušení, jež mě obklopují,“ uvedl biskup.

Pravá vnitřní svoboda je pak podle papeže více než jen nezávislost na špatných věcech: „Pravou svobodu člověk nalezne, když s láskou přijme Otcovu vůli. Od Marie, plné svobody, se naučme, že křesťanská svoboda je něčím větším než jen osvobozením od hříchu. Je to svoboda, jež nás otevírá novému duchovnímu pohledu na pozemskou realitu. Je to svoboda milovat Boha a bratry a sestry s čistým srdcem a žít s radostnou nadějí, že přijde Boží království.“

Bohoslužby se zúčastnili také někteří pozůstalí obětí tragické havárie trajektu Sewol, která si v dubnu letošního roku vyžádala téměř tři sta obětí. Během setkání s papežem přede mší jeden z nich požádal papeže o křest. Dvaašedesátiletého Lee Ho-Jin pokřtí papež v sobotu ráno na apoštolské nunciatuře.    

(foto:  Alan Holdren / CNA)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou