Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskupství vyzvedne ostatky P. Toufara

Datum publikace21. 8. 2014, 16.28
TiskTisk

Během začínajícího procesu blahořečení umučeného kněze budou experti zkoumat jeho ostatky. Biskupství královéhradecké na tom spolupracuje s pražským magistrátem.

Hradec Králové: Hradecký biskup Jan Vokál zahájil jednání o exhumaci P. Josefa Toufara, kněze umučeného před 64 lety komunistickými vyšetřovateli proto, že se odmítl podílet na lživé proticírkevní kampani po takzvaném číhošťském zázraku. Toufar byl pohřben v hromadném hrobě v pražských Ďáblicích. Pražský magistrát, který je nájemcem hrobového místa, exhumaci podpoří, přispěje na ni částkou 300 tisíc korun.

Po prozkoumání ostatků, kterému bude přítomna biskupem jmenovaná komise, bude P. Toufar po šesti desetiletích pohřben se vší pietou. 'Biskupství udělá všechno pro to, aby měl důstojný hrob,' řekl biskup Jan Vokál. Jednou z variant je, že by to mohlo být v Číhošti, rozhodnutí však bude na pozůstalých.

Proces blahořečení zahájil biskup Vokál loni na jaře, když tento záměr předložil České biskupské konferenci. Nyní se čeká, až její jednomyslný souhlas potvrdí Vatikán, pak proces bude oficiálně vyhlášen. Postulátorem kauzy byl jmenován doc. Tomáš Petráček, hradecký pedagog a univerzitní kaplan.

P. Josef Toufar byl umučen ve valdické věznici, když se z něj vyšetřovatelé snažili násilím dostat lživé přiznání, že na pokyn Vatikánu zinscenoval tajemný pohyb oltářního kříže ve svém kostele v Číhošti na Havlíčkobrodsku. Kříž se tam před dvěma desítkami svědků rozpohyboval v adventu roku 1949, sám Toufar číhošťský zázrak ani neviděl, stál v tu chvíli na kazatelně zády k oltáři. Nastupující komunistická totalita však případ využila k zahájení velkých politických procesů s duchovními, jejichž cílem bylo rozložit církev v Československu. Toufarovo přiznání k tomu mělo dopomoci. Kněz lhát odmítl a brutální bití vyšetřovatelů nepřežil.

Další info k současné situaci naleznete i ZDE.

(Zdroj: Biskupství královéhradecké)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou