Lupa
Obsah Obsah
Portál

Celostátní setkání animátorů v plném proudu

Datum publikace21. 8. 2014, 10.11
TiskTisk

Už čtvrtý den probíhá v Třešti celostátní setkání animátorů. Účastníci probrali zatím tři témata spojená s hlavní myšlenkou setkání, mezilidskými vztahy. V pondělí se dívali na člověka z filozofického pohledu, v úterý optikou teologie. Ve středu mj. vystoupila Hana Imlaufová s přednáškou Jak se učit vztahům - jak překonat obtíže ve vztahu, kamarádství, přátelství.

Třešť: Mladí mají každý den dopoledne jednu hlavní přednášku, na které jsou všichni. Poté následují diskuzní skupiny, kde se téma přednášky znovu rozebere, a účastníci mají možnost sdělit ostatním, co je zaujalo nebo co naopak vidí jinak. Odpoledne jsou na výběr přednášky na různá témata, výtvarné workshopy, sportovní aktivity nebo divadelní představení a koncerty.

V pondělí odpoledne přednášel například kardinál Duka na téma Současný papež a světové dění v církvi. Mimo jiné mluvil o konkláve, které nového papeže zvolilo. Volba papeže byla pro Duku novou zkušeností. „Ptal jsem se kardinála Vlka co čekat, ale ten mi nic neprozradil – ani nesmí,“ vypráví. „Zjišťoval jsem dál, například od francouzského kardinála, kdo je jejich národní favorit. Řekl mi, že Bergoglio. Podíval jsem se na svůj seznam kandidátů a zjistil, že ho tam ani nemám,doplnil.

Přednáška s názvem: Stan, toaleťák a Ježíš aneb co potřebuje dobrý tábor, byla spíše praktická a měl ji Petr Čevelík. „Přednáška mě přivedla na myšlenku, že vyrazit s dětmi nebo mladými na tábor znamená nabízet vzory. Vedeme-li takovou akci, stáváme se pro účastníky automaticky vzorem. Jejich zraky se na nás upřou na 24 hodin denně. Během těch pár dní, kdy se akce koná, odprezentujeme svých 365 dní, respektive celý svůj dosavadní život s Ježíšem. Před jejich očima neutečeme, neschováme se jim, vidí nás vždy a všude. Velmi snadno si pak poskládají mozaiku našeho křesťanství. Nebo pohanství,“ popsala své dojmy z přednášky řádová sestra Dagmar Trojanová.

Mladé lidi ještě čeká téma: Rodina: co je a proč, proč je základem společnosti, jak to udělat, aby moje rodina byla pevná, stabilní? Přednáškou povede Pavel Fišer - bývalý velvyslanec ČR v Paříži. V pátek tematické přednášky završí generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub s přednáškou Zaprášené poklady církve.

(Zdroj: Anna Bekárková, tisková mluvčí CSA; foto: Honza Čermák/Dominik David)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou