Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Rodina a chudoba v ČR

Datum publikace22. 8. 2014, 17.30
TiskTisk

V souvislosti s blížící se podzimní biskupskou synodou o rodině v Římě i Národní poutí rodin ve Žďáru nad Sázavou (29. a 30. srpna 2014), vydávají biskupové českých a moravských diecézí sdružení v ČBK prohlášení Rodina a chudoba v ČR. Text zveřejňujeme v plném znění.

Rodina a chudoba v ČR

Letos na podzim se bude konat v Římě mimořádná synoda o rodině. Jedním z hlavních témat je chudoba. Česká republika patří v Evropské unii k zemím s nejnižší mírou absolutní chudoby. V roce 2012 se dotýkala 990 000 lidí. Celkově trpělo chudobou 14% dětí a 6% seniorů. Relativní chudoba trápila 6,6% obyvatelstva. Jistě je spravedlivé ocenit, že tento stav je výsledkem poměrné štědrosti sociálního státu.

Naši pozornost si ale zaslouží i otázka, kdo je chudobou ohrožen nejvíce. 

Ohrožení chudobou je největší u těch, kteří nemohou vykonávat placenou práci z důvodu poskytované péče a těch, kteří se starají o výchovu a vzdělání nadprůměrného počtu dětí.

Takové zjištění mění pohled na závažnost příčin chudoby u nás. Uniká nám souvislost mezi potřebou výchovy formované mladé generace a budoucí prosperitou společnosti. Místo toho jsme svědky společenského diskurzu o chybějících odvodech do státního rozpočtu způsobených ženami na rodičovské dovolené. Zásluhovost pro přiznání určité výše starobního důchodu je závislá především na ekonomické aktivitě minulých let a minimálně na počtu vychovaných dětí.

Považujeme za nešťastné, pokud jen profesní status člověka zakládá jeho společenské uznání a výchovná péče je pouze jakýmsi osobním rozhodnutím. Je samozřejmé, že se pro rodinný život rozhodujeme především z neekonomických pohnutek. Tato skutečnost ale nemění nic na tom, že by společnost měla považovat výchovu v rodině nebo péči o závislé členy rodiny za stejně společensky potřebnou.  O uznání určité činnosti nelze hovořit, pokud není brán zřetel na její význam.

Nedocenění jedinečnosti působení rodiny na nejmenší děti a důraz na vytváření nabídek nerodičovské péče s cílem urychlovat odchod matek do zaměstnání dostává oba druhy péče, zcela zbytečně, do určitého konkurenčního postavení. Tlak na zkracování délky rodičovské dovolené znamená v podmínkách vysoké zaměstnanosti, typické pro Českou republiku, zkracování času prožívaného v rodině, času, který je nezbytný pro vzájemné vztahy a předávání hodnot. Nedostatek času a vědomí významu rodičovské péče je také příčinou narůstajících patologií, které  představují pro společnost v konečném důsledku velikou ekonomickou zátěž, kdy se i přes vynakládané nemalé finanční prostředky mnohdy nedá očekávat, že dojde k úplnému odstranění nežádoucích jevů.

Společenské klima, v němž je kvalita a význam úsilí člověka poměřováno pouze výkony, v neposlední řadě diskriminuje i ty občany, kteří takové výkony nemohou podávat, např. z důvodu stáří či nemoci, a ovlivňuje rodinné chování mladých lidí.

Máme tedy  v České republice o chudé rodiny pečovat? Nejde v tomto případě víc než o podporu o spravedlivé uznání významu jejich angažovanosti? Máme odvahu z toho vyvodit i důsledky?

 

Za Českou biskupskou konferenci

Vojtěch Cikrle, předseda Rady pro rodinu ČBK

 

22. 8. 2014

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou