Lupa
Obsah Obsah
Portál

Národní pouť ve Žďáru již v tuto sobotu

Datum publikace28. 8. 2014, 17.53
TiskTisk

Již zítra (29.) a v sobotu (30. srpna 2014) proběhne ve Žďáru nad Sázavou Národní pouť rodin. Toto setkání iniciovali biskupové českých a moravských diecézí v roce oslav 20. výročí Mezinárodního roku rodiny vyhlášeného OSN.

Žďár nad Sázavou (AKTUALIZOVÁNO 17.00): Národní pouť rodin ve Žďáru nad Sázavou se  letos koná v sobotu 30. srpna 2014 od 9.00 do cca 16.00 hodin a ponese se v duchu hesla: Fandíme rodině.

Již tradičně je připravený bohatý duchovní a kulturní program pro rodiče, ale i speciální nabídky pro děti a mládež.

Bohoslužbě v  10.30 hodin bude předsedat kardinál Dominik Duka. Pražský arcibiskup chce ve své promluvě vyzdvihnout především to, že v pojetí církve je rodina od počátku její základní buňkou. Ale nikoli rodina nukleární. „Myslím, že pro církev bude nesmírně důležité, co v letech normalizace zdůrazňoval kardinál Tomášek: rodinný rozměr církve, kdy farnosti a různá společenství se chápou jako entity složené z buněk, které vytvářejí rodiny. Zde je důležité, abychom rodinu neomezovali na jedno či dvougenerační rozměr, ale chápali ji vždy jako společenskou, civilizační, ale i duchovní síť, která dokáže odolat i velkým otřesům,“ říká kardinál Duka.

Na závěr dění tohoto druhého akce dne se v 16.00 hodin vydá procesí poutníků z města do kostela na Zelené hoře. Ještě doplňme, že předprogram hlavního dne započne páteční mší svatou od 18.00 (Zelená hora) a následnou tzv. Nikodémovou nocí a vrcholí koncertem na nádvoří žďárského zámku od 19.00.

Podrobný  program je k dispozici http://www.narodnipoutrodin.cz/ . Rodinám a pouti rodin bude také věnována speciální příloha Katolického týdeníku, který vyšel tento týden.

Vstup do všech muzeí v areálu místního zámku včetně poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na  Zelené hoře je zdarma.

Cílem Národní pouti rodin je v rámci oslav Roku rodiny vzájemně se sdílet, inspirovat a přispět k odvaze prohlubovat společenství církve, které je stálým místem pozvání pro všechny.

Podle výzvy OSN mají členské státy v roce 2014 věnovat pozornost 20. výročí vyhlášení Mezinárodního roku rodiny. V roce 1994 se k oslavám připojil papež Jan Pavel II. Dopisem rodinám. I katolická církev v České republice chce v letošním roce přispět k aktivitám, které obrací zájem společnosti na život rodiny. Církev je přesvědčena, že vztahy založené na rodinných vazbách jsou nenahraditelným zdrojem individuálního rozvoje i příslibem pro budoucnost společnosti.

Pokud je to možné, podpořte prosím pouť svojí modlitbou či třeba i dárcovskou SMS ve tvaru DMS POUT na telefonní číslo 87 777. Děkujeme.

(Zdroj: Martina Jandlová, tisková mluvčí Biskupství brněnského; Marie Oujezdská, ředitelka Národního centra pro rodinu; Aleš Pištora, tiskový mluvčí Arcibiskupství pražského)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou