Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Začíná oprava ostravské katedrály

Datum publikace28. 8. 2014, 17.33
TiskTisk

Kdo si chce zachovat v paměti podobu ostravské katedrály, jak ji doposud znal, měl by si do kostela pospíšit. Poslední mše svaté zde budou slouženy v neděli 31. srpna 2014. Již v příštím týdnu bude zahájena kompletní oprava katedrály, která kostel na celý rok uzavře. Projekt opravy katedrály Božského Spasitele v Ostravě získal významnou podporu z fondů Evropské unie. Část nákladů na renovaci kostela uhradí zdejší biskupství z finančních náhrad za nevydaný církevní majetek v rámci částečného majetkového vyrovnání.

Ostrava: Kostel se po téměř roce stavebních prací zrenovuje, ale také dojde k několika zásadním změnám, které umožní jeho celoroční zpřístupnění návštěvníkům. V kostele vznikne malé muzeum, které veřejnosti ukáže exponáty vztahující se k historii diecéze. „V bočních lodích katedrály vznikne expozice mapující historii diecéze. Bude zde vystavena zakládající listina, kterou v roce 1996 papež Jan Pavel II. zřídil ostravsko-opavské biskupství,“ uvedla k záměru projektová manažerka biskupství Dagmar Jiskrová, která dohlíží na realizaci projektu financovaného z 60 % z prostředků EU.

O tom, že největší ostravský kostel potřebuje nutně opravit, se hovoří již řadu let. Úlomky z drolících se říms okolo věží vedly k instalaci ochranných sítí, které brání před jejich dopadem na hlavy kolemjdoucích. Rozpočet nákladů na generální rekonstrukci počítal s investicí okolo šedesáti milionů korun. Peníze se podařilo zajistit až letos. „Dotace Evropské unie v rámci Regionálního operačního programu Moravskoslezsko pokryje částku 31 milionů korun, které budou použity na opravy exteriéru, vytvoření hygienického zázemí pro návštěvníky kostela a realizaci expozice. Další prostředky z Evropské unie ve výši 9 milionů korun jsme získali v rámci přeshraniční spolupráce s Opolskou diecézí. Zbývají část nákladů bude pokryta z vlastních finančních zdrojů a také z finanční náhrady za nevydaný majetek v rámci majetkového narovnání,“ popsal způsob financování náročné opravy projektový manažer biskupství Miroslav Přikryl.

Více informací na http://www.doo.cz/59-zpravy/posledni-zpravy/1871-zacina-oprava-katedraly-bohosluzby-budou-v-kostele-sv-vaclava.html.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou