Lupa
Obsah Obsah
Portál

Kardinál Vlk na Generálním shromáždění Hnutí fokoláre

Datum publikace1. 9. 2014, 14.11
TiskTisk

Na pozvání prezidentky Hnutí fokoláre Marie Voce se Generálního shromáždění, které se v Castel Gandolfu koná od 1. do 28. září 2014, zúčastní kromě Jaroslavy Malíkové a Víta Valtra (zástupci ČR) také kardinál Miloslav Vlk.

Castel Gandolfo: Do Centra Mariapoli v Castel Gandolfu nedaleko Říma se k dnešnímu dni (1. září 2014) sjíždí téměř pět set delegátů Hnutí fokoláre. Zúčastní se zde měsíčního Generální shromáždění. Pozvání obdržela také padesátka hostů, mezi nimi jsou biskupové, členové jiných církví, věřící jiných náboženství a lidé bez náboženského přesvědčení.

Cílem setkání je vytýčení hlavních linií pro život hnutí na příštích šest let.

Do příprav  se zapojila společenství Hnutí fokoláre ve všech částech světa. Podle preambule Generálních stanov hnutí je „normou norem, předpokladem každého dalšího pravidla“ vzájemná láska jako základ pro působení Ducha Svatého. Touto logikou se pak řídily i přípravné práce. Mezi tématy k projednání je například věrnost identitě charismatu, pozornost věnovaná mládeži, starším lidem a rodinám či nutnost zaměřit se na bolesti lidstva, především na lidi, kteří se z nejrůznějších důvodů ocitli v nouzi.

Přípravná komise rozčlenila náměty (přes 3000 příspěvků) do 12 tematických okruhů, kterými se bude zabývat 32 pracovních skupin i plénum.

Po několika dnech duchovních cvičení na začátku shromáždění bude následovat pracovní část programu a poté volba prezidentky (podle stanov schválených Papežskou radou pro laiky to má být vždy žena), spoluprezidenta (vždy muž) a poradci pro příštích šest let.

Účastníky přijme papež František na soukromé audienci 26. září 2014 ve 12 hodin ve Vatikánu.

Generální shromáždění je nejdůležitější řídící orgán Hnutí fokoláre a schází se pravidelně každých šest let.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou