Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Výročí smrti Adolfa Kajpra SJ

Datum publikace1. 9. 2014, 13.44
TiskTisk

Za život jezuity P. Adolfa Kajpra, který působil při pražském kostele sv. Ignáce, prošel koncentračním táborem a zemřel v komunistickém vězení, poděkují věřící při mši svaté ve středu 17. září 2014. Připomínce této osobnosti věnuje prostor i ČT 2. V sobotu 20. září od 12.35 hodin zde uvidíte dokument z cyklu Neznámí hrdinové věnovaný právě Adolfu Kajprovi.

Praha: Ve středu 17. září 2014 od 17.30 bude v kostele sv. Ignáce v Praze slavena mše svatá s úmyslem: „na poděkování za to, jak se Boží sláva projevila na P. Adolfu Kajprovi SJ (1902–1959)“.

Právě při kostele sv. Ignáce jezuita žil a působil, odtud byl veden do koncentračních táborů a posléze i do komunistických žalářů, kde dával „příklad velké důstojnosti životem křesťanských ctností“ a kde „zemřel v pověsti svatosti“, jak uvedl sv. Jan Pavel II.

„Bohoslužba, kterou za tohoto muže Pánu poděkujeme, bude také příležitostí k tomu, abychom si uvědomili, že věřící, kteří ke sv. Ignáci přicházejí, mají v Adolfu Kajprovi jedinečný příklad života víry a že se k němu mohou utíkat s žádostí o přímluvu u nebeského Otce,“ uvádí pořadatelé.

Po mši svaté bude v kostele instalován Kajprův obraz. Zazní i krátké úvahy dr. Jana Stříbrného (Česká křesťanská akademie) a doc. Vojtěcha Novotného (KTF UK).

P. Adolf Kajpr se narodil 5. července 1906 v Hředlích a vyrostl ve vsi Bratronice. Pocházel z velmi chudých poměrů a vyučil se mlynářem. Až jako dospělý studoval na gymnáziu.

Roku 1928 vstoupil do Tovaryšstva Ježíšova. Formaci absolvoval v zahraničí. O osm let později se stal knězem. Od r. 1937 se u kostela sv. Ignáce v Praze věnoval pastoraci a redakční práci.

V letech 1942–45 jej nacisté drželi v koncentračních táborech Terezín, Mauthausen a Dachau.

Mimořádný význam mělo Kajprovo pastorační, zvláště kazatelské, působení u sv. Ignáce v letech 1945–50 a jeho redaktorská činnost při listu Katolík v období 1945–48.

V letech 1950–59 jej věznil komunistický režim. Dne 17. září 1959 zemřel ve vězení v Leopoldově na následky dvojitého těžkého infarktu. Pohřben byl na vězeňském hřbitově, v r. 1968 byly jeho ostatky převezeny do řádové hrobky na Vyšehradě.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou