Lupa
Obsah Obsah
Portál

Pozůstalým rodinám výsadkářů bude rozdělen výtěžek sbírky

Datum publikace2. 9. 2014, 15.29
TiskTisk

Veřejná finanční sbírka pro rodiny pěti padlých výsadkářů z Afghánistánu byla v neděli 31. srpna 2014 uzavřena. Do této charitní sbírky přispěli dárci částkou převyšující 5,2 milionů Kč. Peníze budou rozděleny pozůstalým.

Praha: Čtyři čeští výsadkáři zahynuli při atentátu v úterý 8. července na misi v Afghánistánu. Pátý výsadkář zemřel na následky zranění 14. července 2014 v Praze.

Do sbírky přispělo 2 700 dárců celkovou částkou převyšující 5,2 miliony korun. Tato částka zahrnuje rovněž výtěžek z prodeje triček s nápisem Jsem hrdý na naše vojáky a samolepek, dále výtěžek dobročinného koncertu Andělská křídla v pražském divadle Broadway (13. srpna) a benefičního běhu v Chrudimi (23. srpna) – všechny tyto akce rovněž pořádali výsadkáři.

Celkový výnos sbírky bude rozdělen na dvě poloviny: Ta první bude rozpočtena rovným dílem mezi manželky a partnerky těchto padlých výsadkářů, druhá bude rovnoměrně rozdělena mezi jejich děti.

Finanční sbírku, která byla vyhlášena na základě podnětu vojáků 41. mechanizovaného praporu ze Žatce a 43. výsadkového praporu z Chrudimi, zajistila Charita ČR. „Sbírka byla současně zamýšlena jako výraz ocenění práce výsadkářů a principů svobody a demokracie, které hájili,“ uvedl vojenský kaplan 4. brigády rychlého nasazení Žatec kapitán Petr Fiala. 

Sbírka byla hned od svého počátku mimořádně úspěšná. Její velmi dobrý výsledek svědčí o úctě k obětem, kterou přinesli tito mladí muži a o velké solidaritě naší společnosti s jejich rodinami,“ uvedl Lukáš Curylo, ředitel Charity ČR, která se zřekla režijních nákladů sbírky ve prospěch pozůstalých rodin.

Více na www.charita.cz.

(Zdroj: Jan Oulík, tiskový mluvčí Charity ČR)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou