Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

K dnenšímu článku deníku Bild o K. Simandlovi

Datum publikace3. 9. 2014, 18.48
TiskTisk

V německém bulvárním deníku Bild dnes (středa 3. září 2014) vyšel českými médii citovaný článek o působení bývalého gen. sekretáře ČBK K. Simandla na nunciatuře v Berlíně a jeho spolupráci s minulým režimem. Otázky k uvedenému článku obdržela od redakce Bildu i ČBK (24. července 2014). Spolu s odpověďmi na ně je naleznete níže.

1. otázka: Jak hodnotí ČBK skutečnost, že její bývalý generální sekretář Mons. Simandl dnes působí jako spolupracovník nunciatury v Berlíně?

Odp. ČBK: Mons. Karel Simandl se stal generálním sekretářem ČBK po roce 1989, kdy byl vnímán jako posila pro naši církev vzhledem ke svým zahraničním zkušenostem, jazykovým schopnostem i zaměstnání ve Vatikánu. V té chvíli neexistovaly žádné indicie, že by byl v jakémkoliv vztahu k ministerstvu vnitra bývalého Československa. Nebyl uváděn ani na neoficiálních seznamech spolupracovníků. V okamžiku, kdy byly dodatečně zveřejněny seznamy vojenské rozvědky, podal po prošetření celého případu rezignaci, kterou biskupové přijali. Jeho další pracovní zařazení bylo plně v kompetenci vatikánských úřadů, které konstatovaly, že se nejednalo o závažný případ.

2. otázka: Existuje vyšetřovací zpráva k Simandlově spolupráci?

Odp. ČBK: Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem nejsme kompetentní tento 40 let starý případ řešit vyšetřováním uvnitř katolické církve ČR.

3. otázka: Jak moc tímto Mons. Simandl poškodil církev a věřící v ČR?

Odp. ČBK: Tento případ je třeba vnímat v kontextu řady odhalení podobných případů jak v církvi, tak mezi exponenty veřejného života, mezi poslanci apod., které často rozvířili nepřátelé nového společenského uspořádání. Pro život katolické církve v ČR neměl tento případ žádnou zvláštní relevanci. 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou