Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pouť pro handicapované na Svaté Hoře u Příbrami

Datum publikace4. 9. 2014, 15.46
TiskTisk

Zveme na druhý ročník Dne bez bariér na Svaté Hoře u Příbrami – Pouť pro handicapované, která se uskuteční 6. září 2014. V rámci tohoto dne se zájemci zejm. ze Středočeského kraje a turisté dozvědí více o programu pro handicapované na tomto významném poutním místě. Handicapovaní a lidé s pohybovým omezením se mohou zúčastnit pouti a také pro ně budou připraveny prohlídky Svaté Hory.

Příbram: V letošním roce se uskuteční již druhý ročník dne bez bariér s poutní slavností. Začne v 11 hodin a celý den bude pokračovat i zajímavým doprovodným programem.

Za celý rok navštíví Svatou Horu stovky návštěvníků se specifickými potřebami. Velice nás těší, že mohou využívat bezbariérový vstup a to nejenom lidé s handicapem, ale i senioři či rodiny s kočárkem,“ říká Josef Hovorka, koordinátor Dne bez bariér.

Program:

• Přivítání (Úvodní slovo, hosté)
• 11.00 hod.: Poutní slavnost, mše svatá, požehnání pro handicapované
• 12.00 hod.: Prohlídka barokní jídelny na Svaté Hoře pro handicapované
• Stánek Matice Svatohorské (spolek financoval vytvoření haptického modelu)
• Možnost navštívit výstavu v prostorách muzea na Svaté Hoře (celý den, bezbariérový přístup).
• U haptického modelu si může každý na 1 minutu vyzkoušet poznat Svatou Horu pouze pomocí hmatu
• 15.00 hod.: zakončení

Svatá Hora u Příbrami je místem spojeným s mnoha zázraky Panny Marie Svatohorské, kdy k nejznámějším patří příběh Jana Procházky z Nymburku, který oslepl. Ve snech, které se mu zdály, ho potom vyzýval stařec k návštěvě Svaté Hory, o které nic nevěděl.

Když konečně zjistil, kde se Svatá Hora nachází, vydal se tam v doprovodu svého osmiletého vnuka a na místo dorazili 10. června 1632. Netušil, že to bude právě on, kdo bude příčinou uvedení Svaté Hory v širší známost. Delší dobu opuštěná poustevna mu byla příbramskou obcí svěřena i s povinností pečovat o kapli. Po třech dnech pobytu zde se Procházkovi zázračným způsobem vrátil zrak. Viděl nejdříve mlhavě, ale v příštích dnech zřetelněji a zřetelněji.

Informace pro handicapované a nevidomé návštěvníky Svaté Hory u Příbrami naleznete na internetových stránkách http://svata-hora.cz.

Svatá Hora je místem, které dlouhodobě usiluje na odstraňování bariér příchozím návštěvníkům.

(Zdroj a foto: Josef Hovorka)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou