Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Patriarcha Sako: Iráčtí křesťané jsou na pokraji vyhlazení

Datum publikace5. 9. 2014, 11.19
TiskTisk

Už celý měsíc trvá těžký úděl iráckých křesťanů, jezídů a příslušníků dalších menšin, jako by tomu tak mělo být navždy. Těmito nepříliš povzbudivými slovy začíná chaldejský babylonský patriarcha Louis Raphael Sako svůj další dopis popisující aktuální dění v Iráku, který vám přinášíme v českém překladu. Co zmíněným úvodem chce říci? Dočtete se v následujícím článku či v jeho příloze, kde je k dispozici celý text listu; v překladu i originále.

Bagdád: V dopise zaslaném včera večer (4. září 2014) popisuje stávající situaci, která svádí ke ztrátě naděje na obrat k lepšímu. 'Nad bolestnými událostmi se zatáhla opona a 120 tisíc křesťanů bylo vytrženo ze své historické domoviny, protože islámská politická síla je zde nechce a svět  vůči tomu mlčí a nečinně přihlíží buď proto, že takové jednání schvaluje, nebo není schopen nijak zasáhnout,' píše k tomu patriarcha Sako. Toto jednání, dle předsedy irácké biskupské konference, 'povzbuzuje ISIS (...) pokračoval ve svém zuřivém boji proti kultuře a rozmanitosti a ohrožoval intelektuální i společenskou bezpečnost'.

Hrůzný protiklad kultury 'otevřenosti, rozmanitosti, plurality' a extremistického násilí pojícího se s všeobecným rozvratem či historické paralely (motiv vyhnání) jsou ostatně hlavními motivy citovaného dopisu. Spolu s apelativním upozorněním na nejaktuálnější hrozby: nic neřešící emigraci a možné zhoršení již špatných podmínek náboženské svobody i v Bagdádu. A také návrhem řešení.

Posledně jmenované chápe Louis Raphael Sako primárně jako výzvu pro obyvatele vlastní země. Protože primárně oni, samozřejmě s dopomocí, musí chtít změnu.

Praktické návrhy obsažené v dopise formuloval chaldejský babylonský patriarcha do osmi bodů. Vytvořit kompetentní politické i nezávislé křesťanské organizace, vytvořit tým krizového managementu, vytvořit výbor pro vzdělávání, požádat OSN a možné sponzorské země o pomoc při budování ubytovacích komplexů, apelovat na Radu bezpečnosti OSN, aby ve spolupráci s iráckými bezpečnostními silami a kurdskými milicemi Pešmerga vytvořila mírové jednotky, vytvořit k ochraně vesnic místní policii z různých vrstev obyvatelstva, požadovat po Radě OSN pro lidská práva, aby se zabývala porušováním lidských práv v Iráku, nevzdávat se a i nadále pozvedat svůj hlas proti extremistům a pracovat na vytváření nové mentality společného soužití šíitů, sunnitů, Arabů, Kurdů, Turkménů, křesťanů a jezídů v míru a harmonii. To jsou dle něho hlavní pilíře plánu na změnu kritické situace na Ninivské planině.

'K zajištění lepšího soužití je nutné vytvořit občanskou společnost, která respektuje každé náboženství a nesnaží se o jeho politizaci pro svůj osobní prospěch,' uzavírá svůj dopis Sako.

Situaci v oblasti Iráku budeme i nadále sledovat.

(Překlad: Jiří Gračka, Foto: uprchlíci v Irbílu, CNA / Kirche in Not)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou