Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V České Těšíně uctí jednoho z tzv. Košických mučedníků

Datum publikace5. 9. 2014, 18.03
TiskTisk

Věřící z Českého Těšína i polského města Cieszyn uctí v neděli 7. září 2014 památku sv. Melichara Grodeckého. Ostatky jednoho z tzv. Košických mučedníků, který se roku 1584 v Těšíně narodil, jsou každoročně uctívány při společné bohoslužbě věřícími z obou sousedních zemí. Mše svatá k uctění světce je sloužena střídavě v České republice a Polsku. Letos je cílem poutníků kostel v Českém Těšíně.

Český Těšín: Průvod s ostatky vyjde z kostela Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v 15.40 hodin a vydá se směrem k hraničnímu mostu. S poutníky se na hranici vydá ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz, kterému vyjde naproti biskup diecéze bielsko-żywiecké diecéze Roman Pindel s věřícími z Polska. Skupina se pak společně přesune do kostela v Českém Těšíně, kde v 16.30 hodin začíná mše svatá.

Těšínský rodák sv. Melichar Grodecký patří společně se sv. Štěpánem Pongráczem a sv. Markem Křiževčaninem (ostřihomským kanovníkem) mezi tzv. Košické mučedníky. Všichni tři studovali na jezuitské koleji ve Štýrském Hradci a jako mladí kněží přišli společně do Košic. Zde se však dostali v roce 1618 do problémů po obsazení města vojáky sedmihradského knížete Gabriela Bethlena. Vedení města katolické kněze vojákům vydalo, aby uchránilo Košice před vypleněním.

Zpočátku se s nimi zacházelo dobře, vězněni byli ve vlastní jezuitské rezidenci. Věznitelé se je ale stále tvrdším způsobem snažili přimět k odpadu od katolické církve. Když se nepoddali, začalo r. 1619 kruté sadistické mučení. Výmluvně o tom svědčí pozdější tradovaná poznámka městského kata, který poté, co zahlédl jejich mrtvoly, prohlásil: „Byli tak ztýráni a zmrzačeni, že já bych to tak nikdy nedokázal, třebaže jsem v těchto věcech odborník.“

Zajatci byli mučeni postupně. Nejprve přišla řada na Marka, potom na Štěpána a nakonec na Melichara. Umučeni byli po marném nucení k odpadu od katolické víry 7. září 1619. V roce 1625 byly jejich ostatky převezeny do Trnavy. Za blahoslavené byli košičtí mučedníci prohlášeni v r. 1905 a svatořečil je v roce 1995 papež Jan Pavel II. přímo v Košicích.

Program v Českém Těšíně:

15.15 hod. krátká adorace a svátostné požehnání

15.30 hod. sraz před kostelem v Českém Těšíně

15.40 hod. průvod na hraniční most

16.00 hod. setkání s poutníky z Polska na hraničním mostě a společný průvod do kostela v Českém Těšíně

16.30 hod. Slavnostní mše svatá v kostele Nejsvětějšího Srdce Ježíšova

Po mši svaté zve farnost Český Těšín všechny na společné setkání věřících s občerstvením u kostela.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou