Lupa
Obsah Obsah
Portál

Biskup Kajnek odhalil desku P. Toufara

Datum publikace9. 9. 2014, 11.31
TiskTisk

Komunisty umučený číhošťský farář P. Josef Toufar má novou pamětní desku. U budovy někdejší odborné hospodářské školy v Polné na Jihlavsku, kterou Toufar navštěvoval, ji odhalil královéhradecký světící biskup Josef Kajnek. Autorem pamětní desky s trnovou korunou jako připomínkou Toufarovy mučednické smrti, je umělecký kovář Adam Dočekal. Její vytvoření iniciovala Marie Fišerová.

Polná: P. Josef Toufar se narodil v Arnolci nedaleko Polné a pocházel z rolnické rodiny. Proto také v pětadvaceti letech začal právě v Polné navštěvovat dvouletý zimní kurz. „Na začátku vepsal do třídní knihy, do kolonky budoucí povolání, rolník,“ řekl autor nedávno vydané knihy o Toufarovi Miloš Doležal.

Po necelém roce, po smrti otce, dozrálo v Josefu Toufarovi rozhodnutí stát se knězem. „Polná je pro Josefa Toufara životní křižovatkou, kdy se z tohoto sedláka, hospodáře, stává kněz,“ dodává Doležal.

Kněžskou dráhu zakončil P. Josef Toufar v Číhošti na Havlíčkobrodsku. V tamním kostele se během bohoslužby 11. prosince 1949 podle řady svědků několikrát pohnul kříž na oltáři. Přestože sám Toufar pohyb kříže neviděl, byl Státní bezpečností obviněn ze zinscenování „zázraku“ a krutě mučen. Zemřel 25. února 1950 a jeho tělo spočinulo ve společném hrobě v pražských Ďáblicích.

V dubnu 2013 dala Česká biskupská konference souhlas k zahájení procesu Toufarova blahořečení. Slavnostního odhalení desky v Polné se zúčastnily stovky lidí. Nechyběl ani kardinál Dominik Duka.

(Zdroj a foto: Lukáš Peška, tiskový mluvčí Biskupství královéhradeckého)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou