Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kněz a někdejší bezdomovec běží z Aše do Košic

Datum publikace9. 9. 2014, 14.32
TiskTisk

Devět set kilometrů dlouhou trasu běží kněz Peter Gombita s klientem zařízení pro lidi bez domova Ladislavem Bodnárem. Jejich cílem je upozornit na slovenský projekt Adopce nablízko. Jenotlivé etapy běhu je možné sledovat na Facebookové stránce zařízení Oáza - nádej pre nový život.

Bernátovice: Z Aše do Košic běží kněz Peter Gombita s klientem zařízení pro lidi bez domova Oáza – nádej pre nový život v Bernátovcích, Ladislavem Bodnárem. Smyslem 900 kilometrového maratonu je upozornit na slovenský projekt Adopce nablízko, který se věnuje bezdomovcům. Oba muži začali běh v neděli 7. září 2014, dosud postupují po zhruba čtyřicetikilometrových úsecích.

Oba aktéři věří, že úsilí, které do běhu vloží, upozorní veřejnost na problematiku bezdomovectví a zejména na to, že lidem na ulici chybí především lidská blízkost. Podle kněze a ředitele Oázy Petera Gombity je mnoho lidí zvyklých podporovat chudé lidi v dalekých krajinách v rámci adopce na dálku. Existuje současně také možnost, jak podobně podpořit potřebné lidi v blízkém okolí. 

„Bezdomovec, opuštěný člověk nebo například postižený, vězeň, je tehdy začleněný do společnosti, když má okolo sebe okruh lidí a přátel,“ vysvětluje smysl projektu Gombita. Zájemci by se tak mohli obrátit na některé ze zařízení pro lidi bez domova a nabídnout jednomu z klientů lidskou podporu. „Abychom si dokázali najít čas a podělit se o něj znamená, že ho pozveme na kávu, jednou za čas na oběd. Potom, když poznáte, jaký je, když mu důvěřujete, ho možná budete moci za nějaké 2-3 měsíce vzít domů na oběd, děti se k němu mohou přiblížit. Všichni poznáte jeho životní příběh a on zase ten váš, vaší rodiny, jak žijete. Myslím, že mu tak dáte o mnoho více než jedno euro na pěší zóně,“ dodává Gombita.

Do Košic chtějí běžci dorazit v předvečer Mezinárodního maratonu míru, který se koná 5. října 2014. „Třese se mi hlas, když si představím, že každý den budeme běžet 40-42 kilometrů. Dva až tři dny máme žolíka, tzn. že když budeme příliš unavení, budeme si moci vybrat den volna. Nebo ke konci zmírníme,“ uvedl před startem Gombita.

Jednotlivé etapy běhu lze sledovat na Facebookové stránce zařízení Oáza – nádej pre nový život.

(zdroj: TK KBS, Radio Lumen, Oáza – nádej pre nový život)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou