Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Milosrdní bratři již bojují s ebolou i díky vaší pomoci

Datum publikace9. 9. 2014, 12.57
TiskTisk

Ve čtvrtek 4.  září 2014 byla odeslána první část sbírky na pomoc nemocnici sv. Josefa milosrdných bratří v hlavním městě Libérie Monrovii, kde bojují s epidemií eboly. Celková částka, která se vybrala v rámci kostelních sbírek a z příspěvků jednotlivých dárců v České republice, prozatím činí 344 207,- Kč. Tato suma byla odeslána na řádové konto v Římě zaměřeného speciálně na nákup zdravotnického materiálu a léků pro boj s epidemií eboly.

Brno: Jak říká Martin Macek, představený milosrdných bratří v Čechách, na Moravě a na Slovensku: 'Nemocnice sv. Josefa v Monrovii byla uzavřena na začátku srpna z personálních důvodů. V nemocnici nebyl dostatek zaměstnanců na její provoz. Tři z pěti milosrdných bratří sami viru ebola podlehli (nejvíce sledovaný byl případ br. Miguela Pajarese převezeného do Španělska, kterému byl bez pozitivního výsledku aplikován přípravek ZMapp), spolu s nimi zemřela jedna řeholní sestra a několik dalších zaměstnanců a dobrovolníků. Na konci srpna se vedení řádu v Římě rozhodlo obnovit provoz nemocnice, jelikož kromě pomoci Lékařů bez hranic v Monrovii není toho času žádné funkční zdravotnické zařízení. Vzhledem k tomu, že virus ebola se přenáší přímým stykem s tělními tekutinami, je třeba při ošetřování postupovat velmi pečlivě a pouze za předpokladu náležitého vybavení ochrannými materiály. Právě na jejich nákup je zaměřena sbírka v České republice.'

Do Monrovie již byl vyslán základní zdravotnický tým pod vedením koordinátora P. Pascala Ahodegnona, OH, generálního rady řádu milosrdných bratří, spolu s několika dobrovolníky. Stejně tak byla ze Španělska do Libérie poslána první várka materiálu v hodnotě 155 756,54 eur. Operační plán řádu představuje závazek do konce září plně obnovit provoz nemocnice sv. Josefa, která bude disponovat 141 lůžky, minimálně 11 lékaři a 165 dalšími zaměstnanci a dobrovolníky.

Vedle finanční podpory, kterou je stále možné posílat na konto 1341663309/0800 s variabilním symbolem 8888, stále prosíme o modlitby. Situace v západní Africe je velmi složitá, naše pomoc z Evropy je zcela nezbytná!

Aktuální informace na http://www.milosrdni.cz/clanky/ebola/.

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou