Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Arcibiskup Graubner vyzývá k modlitbě za pronásledované

Datum publikace15. 9. 2014, 20.53
TiskTisk

Arcibiskup Jan Graubner se obrátil na všechny farnosti olomoucké arcidiecéze a svým listem je vyzval k modlitbě za pronásledované křesťany. Jeho dopis se v kostelech arcidiecéze četl při bohoslužbách v neděli 14. září 2014.

Drazí bratři a sestry,

stále častěji slyšíme o utrpení lidí v současných válkách ať už na Ukrajině, Blízkém či Středním východě, nebo v Africe. Na mnoha místech trpí pronásledováním především křesťané. Na celém světě je pronásledováno až 200 milionů křesťanů a z toho je každoročně umučeno či zabito více než 100 tisíc křesťanů. Dnešní pronásledování má více obětí než pronásledování v dobách prvních křesťanů. Hlavními pronásledovali jsou dnes komunistické režimy a náboženský fundamentalismus, zvláště muslimský. Tak zvané arabské jaro oslabilo režimy, které byly sice diktátorské, ale držely v mezích extrémní islamistické skupiny.

S bolestí musíme přiznat, že na utrpení těchto křesťanů máme svůj podíl i my, protože jim neposkytujeme dostatečnou podporu. Proto vás upřímně prosím o intenzivní modlitby za mír a ukončení pronásledování křesťanů. Mají-li být ovšem naše modlitby účinné, je třeba, abychom k nim dodali naše křesťanské svědectví života a úsilí proměnit naši společnost evangeliem. Nebudeme-li jako národ žít podle Božích přikázání, ani my nemáme jistý současný mír a blahobyt.

Také vás prosím: Obracejte se na naše politiky s výzvami, aby se více angažovali pro spravedlnost a mír ve světě, pro lidská práva a pro pomoc trpícím. Pro naši zemi od nich požadujte rozhodování v souladu s morálkou a zásadami Desatera Božích přikázání.

Šestou neděli velikonoční prožíváme už několik let jako den modliteb za pronásledované křesťany. Prosím, abyste se maximálně zapojili do dne postu, který vyhlásí vaše farnost, a do prosebných adoračních pobožností, které budete konat pravidelně až do zlepšení světové situace.

Věřím, že nás Pán vyslyší, vždyť on slíbil, že vyslyší ty, kteří budou v jeho jménu společně prosit za jednu věc, na které se shodli. Předem děkuji všem, kteří se zapojí, a všem ze srdce žehnám

 

+ Jan Graubner, arcibiskup

(redakční úpravy perexu: F. Jemelka, Tiskové středisko ČBK; ilustrační foto)

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou