Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Odešel Petr Příhoda

Datum publikace15. 9. 2014, 14.42
TiskTisk

V noci z neděle 14. na pondělí 15. září 2014, kdy si připomínáme Pannu Marii Bolestnou, zemřel Petr Příhoda. Psychiatr, křesťanský pedagog a publicista. Tiskové středisko ČBK o tom dnes (15. září) informoval šéfredaktor Katolického týdeníku Antonín Randa.

Praha (AKTUALIZOVÁNO 16. září 2014): 'Na pracovním stole Petra Příhody stojí od rána váza s květinami a svíčka. V čase uzávěrky, kdy se všichni musíme soustředit na svou práci je to pro nás zvláštní pocit - zodpovědnosti za to, aby noviny vyšly v pořádku a včas a zároveň pomíjivosti našeho konání. Petr Příhoda byl pro nás všechny velkou morální a intelektuální autoritou a zároveň přítelem, který vždy uměl naslouchat a povzbudit,' doplňuje tuto stručnou zprávu Randa.

Petr Příhoda se narodil 17. ledna 1939 v Netolicích, do rodiny důstojníka československého letectva a učitelky. Dětství prožil u tety v Ostravě, a následně u prarodičů v jižních Čechách.

Školní léta trávil ve Varšavě (jeho matka se po válce znovu provdala; nevlastní otec zde byl vojenským atašé) a Kolíně. Zde chodil i na gymnázium. Poté studuje psychiatrii na Masarykově univerzitě v Brně, a nachází zde také cestu k víře.

Na první místo nastoupil do psychiatrické léčebny v Horních Beřkovicích, kde v době Pražského jara založil organizaci Československé strany socialistické. Stal se i členem ústředního výboru strany v Praze, ale po srpnu 1968 z něj musel odejít.

Již o tři roky dříve se dostává do hledáčku StB, kdy byl při výsleších dotazován na ekumenické semináře evangelické teologické fakulty. Ne naposled.

Od roku 1970 potom byl ambulantním psychiatrem v Praze 4. Pohyboval se v podzemní církvi v okruhu kolem teologa Oty Mádra, podílel se na tvorbě  samizdatů, stýkal se s Petrem Pithartem a Jiřinou Šiklovou, rovněž psal pro Tigridovo Svědectví.

V době po roce 1989 přednášel lékařskou etiku na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy, kde též po mnoho let působil v čele Ústavu lékařské etiky. Byl externím komentátorem Českého rozhlasu 6 a redaktorem Perspektiv Katolického týdeníku.

Ve své práci ho inspirovali zejm. Romano Guardini, Adolf Kajpr, Dominik Pecka či Joseph Ratzinger, Benedikt XVI.

Poslední rozloučení s P. Příhodou proběhne 22. září 2014, od 13.00 hod. V kostele sv. Antonína v Praze-Holešovicích.

(zdroj: Katolický týdeník, Wikipedie; foto: Jan Štěpančík - ČBK, cyrilometodějská pouť 2010 na Velehradě)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou