Lupa
Obsah Obsah
Portál

Srdci Jana Marii Vianneye se poklonili první věřící

Datum publikace15. 9. 2014, 17.53
TiskTisk

Ostatek svatého Faráře arského Jana Marii Vianneye dorazil do České republiky. Stalo se tak díky iniciativě královéhradeckého sídelního biskupa Jana Vokála. O uplynulém víkendu ostatek uctili právě věřící v královéhradecké diecézi. Prvním místem pro setkání s relikviářem obsahujícím srdce kněze Vianneye byl premonstrátský klášter v Želivi, který v sobotu 13. září 2014 hostil diecézní pouť a sedmou část novény k 350. jubileu diecéze a Roku povolání. Mši svatou v kostele Narození Panny Marie sloužil diecézní biskup Jan Vokál.

Želiv/Hradec Králové: Hned následující den se mohli věřící setkat s relikvií sv. Jana Marii Vianneye v hradecké katedrále Svatého Ducha. Dopolední mši svatou opět sloužil diecézní biskup Jan Vokál. Kázání pronesl jeden z francouzských kněží doprovázejících relikvii, P. Frédéric Vallaud. „Snažme se po vzoru sv. Faráře arského vztahovat svoje vlastní kříže ke kříži Kristovu. Jedině tak můžeme proměnit utrpení a těžkosti života v něco užitečného, co nás posune dál směrem k Bohu,“ řekl P. Frédéric.

Odpoledne se konala bohoslužba slova, při níž pronesl promluvu P. Rolland Varin. Na závěr měli přítomní možnost relikvii alespoň v krátkosti poklonou nebo políbením uctít. Ještě tentýž den se relikvii poklonili také poutníci v Rokoli.

Do královéhradecké diecéze se ostatek svatého Faráře arského vrátí ještě 19. a 20. září, a sice do Koclířova a Klášterce nad Orlicí. V ostatních dnech bude až do 23. září, kdy svoji cestu zakončí v Praze, putovat po vybraných místech českých a moravských diecézí.

(Zdroj: Lukáš Peška, tiskový mluvčí Biskupství královéhradeckého)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou