Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež se v Albánii setká s mučedníky komunismu

Datum publikace16. 9. 2014, 16.06
TiskTisk

Albánie byla považována za první ateistický stát na světě a vepsala ateismus do samotné konstituce, komentuje vatikánský tiskový mluvčí Federico Lombardi jednodenní cestu papeže Františka do Albánie, která proběhne v neděli 21. září 2014.

Vatikán: Víra mučedníků komunismu a povzbuzení k mezináboženskému dialogu budou hlavními tématy nedělní (21. září 2014) cesty papeže Františka do Albánie. Uvedl to vatikánský tiskový mluvčí Federico Lombardi, podle kterého návštěva země nejvíce zasažené komunismem poukazuje na Františkovu volbu jít na periferie:

„Prvním motivem cesty je vzdání pocty za mučednictví pro víru způsobené strašným pronásledováním ze strany ateistického komunismu. Albánie byla považována za první ateistický stát na světě a vepsala ateismus do samotné konstituce. Papeži také velmi záleží na povzbuzení k atmosféře pozitivního, mírumilovného a harmonického soužití mezi náboženstvími, aby tak toto soužití (…) bylo signálem pro ostatní země a části světa,“ uvedl vatikánský tiskový mluvčí.

Program proběhne v hlavním městě Tirana, římský biskup zde pronese celkem šest proslovů. Hlavními body bude mše sv. na náměstí pojmenovaném po Matce Tereze, mezináboženské setkání na tamější katolické univerzitě a nešpory v katedrále, kde budou zaujímat zvláštní místo lidé pronásledovaní komunismem. Papež také navštíví Centrum Betánie, které pečuje o postižené a opuštěné děti.

Cestu budou symbolicky doprovázet postavy sv. Jana Pavla II. a bl. Matky Terezy. Vatikánský tiskový mluvčí u této příležitosti připomenul cestu polského papeže do země 25. dubna 1993, kdy vysvětil čtyři biskupy a obnovil tak katolickou hierarchii zničenou komunistickým režimem: „Stojí za to se znovu podívat na tuto návštěvu, která byla velmi dojemná, i pro ty, kdo se jí účastnili: Velmi silné projevy, které doporučuji k přečtení… je možné je přečíst všechny, neboť jich nebylo mnoho. Avšak odpolední projev hovořil o zkušenosti ateismu, který se pokoušel popřít Boha a zničit člověka, a o nové perspektivě, jež se otevírala,“ dodal Lombardi.

Televize Noe přinese v přímém přenosu v 11.00 hodin mši svatou z náměstí Matky Terezy, od 17.00 hodin pak nešpory z katedrály sv. Pavla. Událost je možné sledovat i skrze internetový přehrávač Vatican Player.

(foto: CNA /  Joaquín Peiró Pérez)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou