Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Den Charity nabídne poučení i zábavu

Datum publikace17. 9. 2014, 16.03
TiskTisk

Dny otevřených dveří, výstavy a kulturní představení pro dospělé i děti. Taková je letošní nabídka tradičního Dne Charity, který v září proběhne na mnoha místech v celé ČR.

Akce se konají kolem svátku patrona charitních zařízení sv. Vincence z Pauly, který připadá na 27. září. „Touto každoroční kampaní představujeme nejširší veřejnosti celou škálu našich služeb. Nabídneme také zajímavá setkávání a kulturní zážitky,“ uvedl ředitel Charity ČR Lukáš Curylo. Zároveň připomněl, že akce (kampaň) Den Charity není spojena s žádnou finanční sbírkou.

Nápad představit široké veřejnosti charitní služby vznikl před deseti lety (2004) na jižní Moravě a postupně se přidávaly další regiony. Pro letošní ročník přichystaly akce k tomuto svátku desítky místních Charit v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. První akce této kampaně se konaly již počátkem září a na některých místech potrvají do října – aktualizovaný přehled je uveden na: www.charita.cz/kampane/den-charity/den-charity-2014/.

Tradičně budou uděleny také Ceny Charity ČR za rozvoj charitního díla. 23. září tak obdrží v Praze celkem devět pracovníků a dobrovolníků ocenění za svoji obětavou práci v některé z místních Charit. Ceny předají prezident Charity ČR biskup Pavel Posád a ředitel Charity ČR Lukáš Curylo. „Chceme takto ocenit jejich mimořádné nasazení, povzbudit je a vyzdvihnout jejich příklad pro ostatní,“ říká Lukáš Curylo.

Sv. Vincenc z Pauly (1581–1660) byl katolický kněz, který zasvětil život práci pro chudé. Stál u zrodu několika dobročinných organizací, organizoval rozsáhlou pomoc pro válkou zpustošené kraje. Roku 1737 byl svatořečen. Česká biskupská konference vyhlásila v lednu 2008 datum světcova úmrtí (27. 9.) jako Den charity a doporučila jeho slavení.

(zdroj: Jan Oulík, oddělení pro tisk a komunikaci Charity ČR)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou