Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Setkání papeže s prarodiči: Přítomni budou i dva Kurdové

Datum publikace17. 9. 2014, 17.13
TiskTisk

Dva lidé ze severního Iráku budou přítomni na setkání papeže Františka s prarodiči a starými lidmi v neděli 28. září 2014. Na tiskové konferenci k akci byla též představena příprava na Světové setkání rodin, které proběhne v roce 2015 v americké Filadelfii.

Vatikán: Čtyřicet tisíc lidí bude přítomno na setkání papeže Františka s prarodiči a starými lidmi, které se uskuteční v neděli 28. září 2014 ve Vatikánu. Mezi účastníky budou také dva manželé z Kurdistánu. Uvedl to předseda Papežské rady pro rodinu Vincenzo Paglia u příležitosti představení Světového setkání rodin, které se uskuteční v roce 2015 ve Filadelfii.

„Dva starší lidé budou uprchlíci z Kurdistánu. Ztratili všechno a byli nuceni utéci,“ uvedl Paglia, podle něhož na Svatopetrské náměstí přinesou „hlas tolika starých lidí, kteří velmi trpí v oblastech konfliktu“. Program začne v 8.30 čtením pěti biblických příběhů o stáří. Při příchodu papeže bude zpívat Andrea Bocelli. Od 9.30 bude následovat „rozhovor“ účastníků a jejich rodin s Františkem. V 10.20 bude sloužena mše svatá koncelebrovaná 150 starými kněžími z celého světa. Na poledne je naplánovaná modlitba Anděl Páně a předání evangelia sv. Marka vytisknutého velkým písmem.

Světové setkání rodin ve Filadelfii bude ve dnech 22. – 27. září 2015 hostit odhadem 10 – 15 tisíc lidí, sdělil novinářům arcibiskup americké arcidiecéze Charles Joseph Chaput. Tématem akce, na níž se očekává přítomnost papeže Františka, je věta „Láska je našim posláním: Plně živá rodina“. Podle Chaputa to odkazuje na větu sv. Ireneje: „Boží slávou je plně živý člověk“. Podobně i „slávou mužů a žen je schopnost milovat tak, jak miluje Bůh. Život v rodině je pozváním k vnášení této lásky do každodenního života,“ uvedl filadelfský arcibiskup.

Pro Světové setkání rodin byla sestavena katecheze, která má zájemcům pomoci v přípravě. Katecheze rozvíjí hlavní téma v několika bodech: Smysl lidské existence, význam sexuality, manželská smlouva, důležitost dětí, úloha kněžství a zasvěceného života v křesťanském společenství, křesťanský domov jako útočiště těch, kdo mají zraněné srdce, úloha církve a svědectví rodin ve světě. Katecheze obsahuje také modlitbu za setkání.

Během celého setkání bude v katedrále ve Filadelfii vystaven obraz Neilsona Carlina, který znázorňuje Svatou rodinu i s prarodiči. „Dnes i v minulosti se křesťanská rodina skládá z mladých i starých, a kromě rodičů a dětí jsou její součástí také prarodiče a další širší příbuzenstvo,“ vysvětlil smysl této volby Chaput.

Setkání však ještě bude předcházet několik akcí. Ve čtvrtek 18. září 2014 se v Římě uskuteční seminář na téma „Rodina a chudoba“, kterého se zúčastní více než 150 odborníků. V neděli 28. září 2014 se bude konat již zmíněné setkání papeže Františka s prarodiči a starými lidmi nazvané „Požehnání dlouhého života“. Od 22. do 24. ledna 2015 budou na mezinárodním symposiu různé asociace, hnutí a rodinné skupiny diskutovat o proběhnutém shromáždění biskupské synody. 24. března 2015 se uskuteční modlitební vigílie v bazilice Santa Maria Maggiore.

Vincenzo Paglia též dodal, že na stránkách Papežské rady pro rodinu www.familia.va bude až do zahájení biskupské synody (5. října 2014) každý den vydána zvláštní edice obrázků a slov, které představí témata přípravného dokumentu. Během synody bude také každý týden vydána zpráva popisující práci synodních otců a přinášející exkluzivní rozhovory s biskupy a odborníky.

(ilustrační foto: CNA / Lauren Cater)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou