Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Tři biskupové na devatenácté Pouti národů na Maria Hilf

Datum publikace18. 9. 2014, 16.58
TiskTisk

Na poutním místě Maria Hilf u Zlatých Hor proběhne v sobotu 20. září 2014 již podevatenácté Pouť národů. U jednoho oltáře se při mši svaté setkají v 11.15 biskupové tří zemí. Ludwig Schick, arcibiskup z Bamberka, Andrzej Czaja, biskup opolský a František Václav Lobkowicz, biskup ostravsko-opavský. Letošním tématem pouti je Láska - silou rodiny.

Zlaté Hory: Už podevatenácté se na poutním místě Panny Marie Pomocné (Maria Hilf) u Zlatých Hor na Jesenicku sejdou věřící tří národů, které jsou historicky s místem spjaty – Češi, Němci a Poláci.

Poutě se do zdejší původně dřevěné kaple a později zděného kostela konaly již v 17. stol., a to až do r. 1955, kdy komunisté jejich konání zakázali. Později byl kostel dokonce zbořen. Až po r. 1989 byl znovu postaven a tradice poutí byla obnovena.

Poutní chrám je vyhledáván zvláště matkami v požehnaném stavu a také místem modliteb za nenarozené děti. To díky události, jež se zde odehrála před více než 350 lety a jež dala poutnímu místu v podstatě vzniknout. Před blížícími se švédskými vojsky se sem za třicetileté války utekla roku 1647 místní těhotná žena. Její prosby o přímluvu k Panně Marii byly vyslyšeny a ona porodila zdravého chlapce. Více o historii na: http://www.mariahilf.cz/MainPage_CZ.htm.

Program pouti:

10.00 Přivítání poutníků

10.10 Modlitba růžence

11.00 Loretánská litanie

11.15 Mše sv.  - J. Ex. Ludwig Schick, arcibiskup z Bamberka

                          J. Ex. Andrzej Czaja, biskup opolský

                          J. Ex. František Václav Lobkowicz, biskup ostravsko - opavský

Po mši sv. bude možnost uctění ostatků sv. Jana Pavla II.

14.30 Pobožnost ke cti Panny Marie

Možnost získání plnomocných odpustků.

Z Jeseníku pojede autobus od kostela v 8.30 hodin a zastavuje na všech obvyklých zastávkách. Autobus také u vlakového nádraží vyzvedne poutníky přijíždějící do Zlatých Hor vlakem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou