Lupa
Obsah Obsah
Portál

V Madridu začaly Katolické sociální dny pro Evropu

Datum publikace19. 9. 2014, 16.17
TiskTisk

Úloha církve v současné společnosti, evropské hledání identity, nové pohledy papeže Františka na celospolečenská témata. To jsou některé body Katolických sociálních dnů pro Evropu, které probíhají ve dnech 18. – 21. září 2014 v Madridu. Za Českou republiku se akce účastní Jindřich Šrajer a Roman Míčka.

Madrid: Církev je svobodná vyjadřovat se k tomu, co se děje ve společnosti, „ne aby soudila lidská srdce, nýbrž aby poukázala na hlubší a realističtější vidění skutečnosti, na společné dobro a společenské vztahy,“ uvedl kardinál Angelo Bagnasco na začátku 2. katolických sociálních dnů pro Evropu, které ve čtvrtek večer (18. září 2014) začaly v Madridu. Třídenní akci pořádá Rada evropských biskupských konferencí (CCEE) a Komise biskupských konferencí Evropské unie (COMECE).

Letošní ročník nazvaný Křesťanská víra a budoucnost Evropy má za cíl zamýšlet se nad úlohou a posláním církve v současné společnosti. „Papež František přinesl svěží a náročnost vyžadující podněty na mnoho témat, které leží v jádru současného evropského hledání identity,“ píší organizátoři s tím, že církev může přinést do tohoto hledání svůj příspěvek. Celospolečenská témata chtějí pořadatelé také propojit se sociálním učením církve.

Účastníci pochází z 29 zemí, katolíky z České republiky zde zastupují doc. dr. Jindřich Šrajer a PhDr. Roman Míčka, Th.D, Ph.D. Na akci vystoupí přední odborníci z různých oblastí, hlavní body programu je přenášena online na stránkách http://www.catholicdays.eu/en/.

Věnujte pozornost trpícím, píše papež František

Jménem papeže Františka poslal vzkaz účastníkům vatikánský státní sekretář kardinál Pietro Parolin. Přítomné povzbudil k prohloubení modlitby a k úsilí o osobní obrácení. „Tak nabídnete různým sektorům společnosti opravdovější a radostnější svědectví, které probudí svědomí lidí ve vztahu ke skutečnosti, že časná dobra a uspořádání společnosti musí sloužit člověku a jeho poslednímu cíli v Bohu, tlumočil papežova slova kardinál Parolin.

Úkolem církve v Evropě je podle Františka také péče o ty, kdo trpí: „Papež především prosí, aby tato akce zdůraznila způsoby, jimiž nás víra povede k dávání lásky církve chudým, těm, kdo trpí pronásledováním, všem těm, kteří jsou nuceni uprchnout z domovů a těm, kdo přichází do Evropy hledat útočiště. Církev, jež věnuje více pozornosti materiálním potřebám trpících, se naučí také přesvědčivěji hlásat pravdu a spásu těm, kdo mají hlad a žízeň po věčném životě, a těm, kdo ´se vás ptají na důvody vaší radosti´,“ píše Parolin.

Kardinál Marx: Evropskému projektu vděčíme za mír

V zahajovacím projevu mnichovský kardinál Reinhard Marx hovořil mj. o současných konfliktech v Evropě a na Středním východě. Varoval také před rostoucím populismem a nacionalismem v různých zemích na kontinentu: „Jsem přesvědčený, že uzavřít se do sebe by byla chyba: Růst populismu a nacionalismu by mělo fatální následky na naše rodiny, naše děti, naše soužití.“

Projekt Evropské integrace přinesl podle kardinála Marxe na prvním místě mír: „Dříve než budeme kritizovat Evropu, musíme nejprve říci ´děkuji´ za mír, který tento projekt v uplynulých šedesáti letech přinesl. Jestliže porovnáme situaci v Evropě ve 20. století s tím, co žijeme dnes, je to zřejmé. (…) Ekonomické problémy, kterým dnes čelíme, nás nesmí vést k zapomínání na dosažený mír. A musíme se za mír modlit,“ uvedl mnichovský kardinál, podle kterého je právě úkolem křesťanů, aby podporovali porozumění mezi národy.

Katolické sociální dny pro Evropu se konají již podruhé, první ročník proběhl v roce 2009 v polském Gdaňsku. Cílem akce je přinést inspiraci a pomoci těm, kdo se věnují službě společnosti. Sociální dny také vytváří prostor pro vzájemnou výměnu zkušeností účastníků a nabízí prohloubení chápání politiky, ekonomie a společenských struktur, aby napomáhaly rodinnému životu, míru, vzájemnému respektu a ochraně duchovního rozměru lidského života.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou