Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Archiválie z Ditrichštejnova Mikulova poprvé na veřejnosti

Datum publikace24. 9. 2014, 19.36
TiskTisk

V pondělí 29. září 2014 v 10.00 hodin se poprvé otevřou zájemcům dveře do nového výstavního prostoru Diecézního muzea v Brně - původní gotické věže brněnské katedrály sv. Petra a Pavla známé pod názvem jako tzv. Propitá. V rámci doprovodného programu právě probíhající výstavy Mezi klíčem a mečem – kníže František kardinál z Ditrichštejna a jeho doba zde  Diecézní muzeum představí unikátní soubor listin odkazující na vznik a první roky existence Význačné kolegiátní kapituly v Mikulově.

Brno: Ve věžních  prostorách starého farního archivu si návštěvníci budou moci   prohlédnout originály archiválií, které jsou trvale uloženy v Diecézním archivu v Rajhradě. K vidění tak bude listina papeže Pavla V. z roku 1618 či papeže Řehoře XV. z roku 1622, ale také zakládací listina mikulovské kapituly z roku 1625 a konfirmační listina císaře Ferdinanda II. z roku 1626. Kolekci pak doplňují vázaná iluminovaná statuta Význačné kolegiátní kapituly v Mikulově z roku 1773.

Jedná se o unikátní kolekci dokumentů, která je veřejnosti představena vůbec poprvé a vzhledem k citlivosti archiválií na světlo také na velmi krátkou dobu necelého jednoho týdne. Tyto skvosty barokního písemnictví je možné zhlédnout pouze do soboty 4. října 2014 od 10.00 do 16.30 hodin.

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou