Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Na cestě k solidárnější a bratrštější Evropě

Datum publikace24. 9. 2014, 14.59
TiskTisk

Současná krize je pro křesťany příležitostí k hledání nových způsobů vytváření solidárnější Evropy, věřící mají k dispozici potřebné prostředky k formování bratrštějšího prostředí na kontinentu. Tyto myšlenky vyplynuly z diskuzí laiků, řeholníků i biskupů shromážděných v Madridu na 2. ročníku Katolických sociálních dnů pro Evropu.

Madrid: Akce, které se ve dnech 18. – 21. září 2014 zúčastnilo 200 odborníků na sociální problematiku z 31 evropských zemí, pořádala Rada evropských biskupských konferencí (CCEE) a Komise biskupských konferencí EU (COMECE). Českou biskupskou konferenci zde zastupovali Jindřich Šrajer a Roman Míčka.

Osu programu tvořila tři plenární zasedání věnovaná klíčovým tématům. V prvním bloku přednesl mnichovský kardinál Reinhard Marx projev na téma „Krize nebo změna?“, v němž popsal aktuální situaci ekonomické a společenské krize v Evropě i různé výzvy, jímž obyvatelé kontinentu čelí. Detailně také charakterizoval potřebu směřovat proces evropské integrace k sociálnějšímu modelu a navrhl cesty k jeho uskutečnění. Křesťané jsou podle kardinála Marxe zvlášť povoláni k aktivitě v této oblasti, a to kvůli své víře a zkušenostem na sociálním poli.

Prof. Stefano Zamagni byl hlavním přednášejícím druhého zasedání věnovaného novému promýšlení ekonomie a práce. Ve svém projevu kritizoval skutečnost, že národní politiky sociální péče se zabývají především jednotlivcem, zatímco by měly brát více v úvahu potřeby rodiny.

Na třetím zasedání nazvaném „Lidská osoba a rodina jako základ společnosti a lidských práv“ vystoupili Breda O´Brienová a prof. Balázs Shanda. Zatímco první jmenovaná vyzvala k rozvinutí teologie manželství, která by více vycházela ze skutečnosti, jak ji prožívají manželé, prof. Shanda hovořil o důstojnosti člověka, která je základem lidských práv. Jelikož se některé současné pokusy změnit legislativu dotýkají i lidské důstojnosti, zdůraznil prof. Shanda potřebu, aby se křesťané angažovali i na úrovni zákonodárství. Aby si společnost více uvědomovala důstojnosti každého člověka, je také důležité úsilí věřících na poli vzdělávání.

Zasedání byla obohacena příběhy těch, kdo se angažují v sociální oblasti, jakož i v podnikání, politice nebo dobrovolnictví. V pracovních skupinách mohli zájemci hovořit o tématech jako migrace, budoucnost mladých lidí v Evropě, mezigenerační solidarita, kultura dobrovolnictví, svoboda vzdělávání nebo lidský život v technologické společnosti.

Součástí programu bylo také čtení vzkazu, který poslal papež František prostřednictvím vatikánského státního sekretáře Pietra Parolina.

V sobotu večer se v madridské katedrále účastníci modlili za mír v Evropě, na Středním východě, i za ostatní situace konfliktu. Zvláštní modlitby byly věnované také vystoupení papeže Františka v Evropském parlamentu, k němuž má dojít 25. listopadu 2014.

Texty přednášek, veškeré videozáznamy i rozhovory s přednášejícími jsou k dispozici na stránce www.catholicdays.eu.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou