Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Korunky pro Palladium přinesou politické vězeňkyně

Datum publikace26. 9. 2014, 15.54
TiskTisk

Ústředním momentem Národní svatováclavské pouti bude letos korunovace Palladia země české. Samotnou korunovaci kovového reliéfu zobrazujícího Pannu Marii s Kristem, legendou svázanou se sv. Václavem, provede během poutní bohoslužby ve Staré Boleslavi 28. září 2014 v 10.00 hodin apoštolský nuncius Giuseppe Leanza.

„Kroniky, které Palladium zmiňují, hovoří o tom, že je zavěsila na krk sv. Václavu sama sv. Ludmila. Její vnuk ho potom nosil na své hrudi,“ vysvětluje kardinál Dominik Duka, který vytvoření korunek pro originál Palladia inicioval. Inspirací pro něj byla vitráž presbytáře svatovítské katedrály, kde Max Švabinský zobrazil Nejsvětější trojici. Vedle zemských patronů, knížete Spytihněva II. a Karla IV., je u Trojice zobrazena také Panna Maria se svatováclavskou korunou na hlavě.

Autor návrhu nových korunek Milan Zdeněk vycházel z přání kardinála Duky, aby motivem pro nové dva šperky byla svatováclavská koruna. Stejně tak jako nejstarší součást korunovačních klenotů, jež nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem, mají tedy i nové korunky podobu čelenky se čtyřmi stylizovanými květy lilie. Korunky během návštěvy biskupů Ad limina apostolorum požehnal papež František.

„Tak jako existuje druhý život světců, existuje i druhý život Palladia,“ vysvětluje pražský arcibiskup. „Palladium jako zapomenutý symbol naší státnosti, který odkazuje ke křtu knížete Bořivoje a sv. Ludmily, vyzdvihl biskup Daniel I., když žádal Fridricha Barbarossu o královskou korunu pro knížete Vladislava. Stejně tak na Palladium odkazuje olomoucký biskup a vyšehradský probošt Bruno ze Schaumburgu, když se jedná o kandidaturu Přemysla Otakara II. na císařský stolec.“

Palladium provázelo náš národ i v nedávné době. „Nebezpečné se zdálo komunistům,“ říká prof. Jan Royt. „Proto bylo ´zatčeno´ a do roku 1968 byl originál ´uschován´ na StB. Teprve když se o něj začal zajímat biskup Lebeda, bylo vráceno a od té doby už je zpět ve Staré Boleslavi“.

Právě na tuto etapu Palladia bude odkazovat přítomnost politických vězeňkyň z 50. let, které přinesou korunky pro korunovaci.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou