Lupa
Obsah Obsah
Portál

Neděle ve Vatikánu patřila seniorům

Datum publikace28. 9. 2014, 15.59
TiskTisk

Katolická církev ve Vatikánu vyzdvihla hodnoty, které přináší období lidského stáří. Na Svatopetrském náměstí přijal papež František 28. září 2014 desítky tisíc seniorů a poutníky pozdravil i emeritní papež Beneditkt XVI.

Vatikán (AKTUALIZOVÁNO 29. 9. 2014 v 11.50): Více než 40 tisíc věřících seniorů z Evropy, ale i vzdálenějších částí světa, se sešlo spolu s Františkem a Benediktem XVI. na Svatopetrském náměstí. Dnešní akcí nazvanou 'Požehnání dlouhého života' se církev připojila k mezinárodnímu Dni seniorů, který se slaví vždy 1. října od roku 1998 pod patronátem OSN.

Setkání se skládalo ze svědectví seniorů a následné mše svaté s modlitbou Anděl Páně.  V rámci svědectví vystoupili i manželé, kteří společně žijí přes 70 let.  Na akci promluvili také mladí lidé, kteří díky péči o seniory nalezli nejen životní moudrost a oporu v životě, ale i svého životního partnera. Všechna svědectví byla proložena melodickými písněmi (například Andrea Bocelli). 

První části programu se účastnil také emeritní papež Benedikt XVI.

Během setkání papež František upozornil na nebezpečí sociálního vyloučení starých lidí ze společnosti a připomenul důležitost správného prožívání stáří každého člověka. Ve své homilii uvedl: 'Stáří je zvláštním způsobem časem vděčnosti, ve kterém Pán obnovuje své volání. Povolává nás k ochraně a předávání víry a k modlitbě, především té přímluvné. Povolává nás, abychom byli blízko potřebným... Staří lidé a prarodiče mají schopnost porozumět i těm nejsložitějším situacím. A proto, když se za tyto situace modlí, jejich modlitba je silná a mocná.'   

Staří lidé jsou podle papeže pro společnost velmi důležití, neboť představují její kořeny: „…Lid, který nepečuje o své staré a nezachází s nimi dobře, je lid bez budoucnosti! Proč bez budoucnosti? Protože ztrácí paměť a zbavuje se svých kořenů. Avšak pozor: vy sami máte také odpovědnost uchovávat v sobě naživu tyto kořeny!“ 

Papež také hovořil o úloze prarodičů v rodině: „Seniorům, kterým se dostalo požehnání spatřit děti svých dětí (srov. Žl 128,6), je svěřen velký úkol: Předávat životní zkušenost, historii rodiny, společenství, lidu; jednoduše sdílet moudrost i víru, ten nejcennější odkaz! Blaze těm rodinám, které mají své prarodiče nablízku! Dědeček je dvojnásobným otcem i babička je dvojnásobnou matkou.“

Jelikož se dnes církev po celém světě spojuje v modlitbě za říjnové zasedání biskupské synody nad tématem rodiny, chtěl Svatý otec setkáním se seniory naznačit, že také prarodiče jsou nedílnou a plnohodnotnou součástí rodin i společnosti. Celodenní program pro seniory ve Vatikánu zorganizovala Papežská rada pro rodinu.

Dnešní slavnostní bohoslužby se zúčastnilo přes sto duchovních důchodového věku, jedním z koncelebrantů byl i kardinál Miloslav Vlk. Ten přijel do Říma, aby zde v příštím týdnu přednášel na exerciciích českých bohoslovců z koleje Nepomucenum. Mezi dalšími hosty této bohoslužby byli i zástupci české vlády, ministryně spravedlnosti Helena Válková a ministr kultury Daniel Herman, kteří včera vykonali pracovní návštěvu Státní sekretariátu Svatého stolce.

(zdroj: News.va, Avvenire.it, Dana Žižkovská a Božetěch Hurt, foto: Dana Žižkovská a Božetěch Hurt)

 

Autor článku: Václav Ettler
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou