Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Modlitba za biskupskou synodu

Datum publikace29. 9. 2014, 12.16
TiskTisk

Papež František vyzývá k modlitbě za biskupskou synodu, která proběhne ve dnech 5. – 19. října 2014 a bude se věnovat tématu rodiny, jejím aktuálním výzvám. Přikládáme text modlitby sepsané Svatým otcem k této příležitosti.

Vatikán: „Vyzývám všechny, jednotlivce i společenství, aby se modlili za tuto důležitou událost. Svěřuji také tento úmysl přímluvě Panny Marie,“ prohlásil papež František v neděli 28. září 2014, týden před zahájením biskupské synody. Ta se bude ve dnech 5. – 19. října 2014 věnovat tématu rodiny a aktuálním výzvám, které před ní stojí.

Pozvání k modlitbě rozeslal skrze biskupské konference také sekretariát synody. Farnosti i společenství se mají ve dnech předcházejících synodním pracím i během samotné akce modlit při slavení eucharistie i při jiných liturgických příležitostech, věřící se mohou na tento úmysl připojit svou osobní modlitbou a především modlitbou v rodině.

Uvádíme text modlitby, kterou k této příležitosti sepsal papež František. Pro inspiraci též přikládáme návrh modliteb věřících (přímluv) ke mši svaté.

 

Modlitba za Synodu ke Svaté rodině

Ježíši, Maria a Josefe,

ve vás kontemplujeme

nádheru pravé lásky

a na vás se s důvěrou obracíme.

 

Svatá Nazaretská rodino,

učiň i naše rodiny místy společenství

a večeřadly modlitby,

autentickými školami evangelia

a malými domácími církvemi.

 

Svatá Nazaretská rodino,

kéž se už nikdy v žádné rodině nezažívá

násilí, uzavřenost a rozdělení,

kéž každý, kdo byl zraněn a pohoršen,

brzy pozná útěchu a uzdravení.

 

Svatá Nazaretská rodino,

kéž příští biskupská synoda

dokáže ve všech vzkřísit vědomí

posvátného a neporušitelného charakteru rodiny

a její krásy v Božím plánu.

 

Ježíši, Maria, Josefe,

naslouchejte naší prosbě a vyslyšte ji.

 

Návrh modliteb věřících (přímluv)

Bratři a sestry,

oživováni vírou vznášíme jako rodina Božích dětí své prosby k Otci, aby se naše rodiny díky Boží milosti stávaly skutečnými domácími církvemi, kde se žije Boží láska a svědčí se o ní.

Modleme se společně a říkejme:

Pane, požehnej a posvěť naše rodiny.

Modleme se za papeže Františka: Pán ho povolal, aby předsedal církevnímu společenství lásky; kéž mu pomáhá při jeho službě pro jednotu biskupského sboru i celého Božího lidu.

Modleme se za synodní otce a za ostatní účastníky 3. Všeobecného mimořádného shromáždění biskupské synody: Kéž Duch Svatý osvěcuje jejich mysli, aby církev věrně podle Božího záměru odpovídala na výzvy týkající se rodiny.

Modleme se za ty, kdo mají v jednotlivých státech zodpovědnost za vládu: Kéž je Duch Svatý inspiruje k projektům, které uznávají hodnotu rodiny jako základní buňky společnosti podle Božího plánu, a kéž pomáhají rodinám v obtížných situacích.

Modleme se za křesťanské rodiny: Kéž Pán, který zpečetil manželské společenství svou přítomností, učiní z našich rodin večeřadla modlitby a intimní společenství života a lásky podle obrazu Svaté Nazaretské rodiny.

Modleme se za manžele, prožívající těžkosti: Kéž Pán, bohatý na milosrdenství, je skrze mateřskou pomoc církve s porozuměním a trpělivostí doprovází na jejich cestě odpuštění a smíření.

Modleme se za rodiny, které kvůli evangeliu musí opouštět své domovy: Kéž Pán, který s Pannou Marií a svatým Josefem zakusil exil do Egypta, je utěší svou milostí a otevře jim cesty bratrské lásky a lidské solidarity.

Modleme se za prarodiče: Kéž Pán, jehož přivítali v chrámě svatí starci Simeon a Anna, je učiní moudrými spolupracovníky rodičů při předávání víry a při výchově dětí.

Modleme se za děti: Kéž Pán života, který během své služby přijímal děti a ukazoval je jako vzor pro vstup do nebeského království, ve všech vzbuzuje úctu k životu a inspiruje k výchovným projektům v souladu s křesťanským pohledem na život.

Modleme se za mladé: Kéž Pán, který posvětil svatbu v Káni, jim dá objevit krásu svátostného a nerozlučitelného charakteru rodiny a kéž pomáhá snoubencům na cestě jejich přípravy na manželství.

Bože, ty, který neopouštíš dílo svých rukou, vyslyš naše prosby a sešli Ducha svého Syna, aby osvěcoval církev na začátku synodní cesty. Kéž kontempluje krásu pravé lásky, která září ve Svaté Nazaretské rodině, a naučí se od ní svobodě a poslušnosti, aby s odvahou a milosrdenstvím odpovídala na výzvy dnešního světa; skrze Krista, našeho Pána.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou