Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskup František Radkovský oslaví 75. narozeniny

Datum publikace2. 10. 2014, 12.10
TiskTisk

V pátek 3. října 2014 se plzeňský biskup Mons. František Radkovský dožívá 75 let. Na poděkování za léta jeho života a služby proběhne od 16.30 hodin v plzeňské katedrále sv. Bartoloměje mše svatá. Zároveň také podal církevním právem předepsanou abdikaci z funkce diecézního biskupa, a čeká na rozhodnutí papeže.

Plzeň: Podle kodexu církevního práva má každý biskup římskokatolické církve povinnost s dovršením věku 75 let zaslat svou abdikaci papeži. Biskup František Radkovský tak učinil v těchto dnech, abdikační dopis odeslal k rukám papeže Františka prostřednictvím apoštolského nuncia v ČR, arcibiskupa Giuseppe Leanzy.

Jaký je obecný průběh událostí po podání abdikace a jaké jsou varianty vedení diecéze do jmenování nového biskupa, vysvětluje biskup František Radkovský takto:

„Svatý Otec po určité době přijme abdikaci biskupa a tím je místo diecézního biskupa uvolněné. To má za následek, že je možno začít proces hledání vhodného kandidáta na službu biskupa dotyčné diecéze. Dosavadní biskup má nyní titul 'emeritní biskup' (např. plzeňský). Zůstává mu moc daná biskupským svěcením, např. může světit kněze s dovolením příslušného představeného, ale nemá už moc úřadu diecézního biskupa.

V té chvíli jsou v podstatě dvě možnosti. V případě, že dotyčný biskup je ještě fyzicky a psychicky schopný vést dále diecézi,  může ho Svatý Otec jmenovat administrátorem diecéze. Jeho pravomoci jsou ve srovnání s pravomocemi diecézního biskupa poněkud omezené (hlavně pokud jde o zásadní změny). Tuto funkci vykonává do doby, než se nový biskup ujme vedení diecéze. Nebo může nastat druhý případ, kdy emeritní biskup není jmenován Svatým Otcem jako administrátor diecéze, ale nový administrátor diecéze je zvolen Sborem poradců (tj. důležitým sborem několika kněží, vybraných předtím biskupem, kteří mají i za normálních okolností v diecézi důležitou pravomoc). Musí to být kněz starší 35 let, ale může to být i dosavadní biskup (viz Direttorio per il ministero pastorale dei Vescovi, čl. 240).

Pokud však není emeritní biskup jmenován nebo zvolen administrátorem diecéze,  je volný a neměl by svévolně zasahovat do chodu diecéze. Je vhodné, aby svoje další veřejné působení (např. někde ve farnosti) konzultoval s administrátorem diecéze, případně se svým nástupcem, novým diecézním biskupem.

Hledání nového biskupa začíná dotazováním po biskupech a kněžích v celé České republice, koho považují za ideálního kandidáta.  Apoštolský nuncius vybere tři a rozešle tato jména s podrobným dotazníkem biskupům a kněžím, kteří odpovědi pošlou opět Apoštolskému nunciovi. Ten vypracuje na základě odpovědí podrobné profily těchto tří kandidátů a předá je papeži, který ve spolupráci se svým poradním orgánem, Kongregací pro biskupy, rozhodne o novém plzeňském biskupovi.'

Jmenování nového diecézního biskupa není záležiost okamžitá, ale může to být otázka jednoho i více let. Biskup František Radkovský chce ve své diecézi dokončit ještě několik úkolů, např. vizitace farností. Na otázku, co bude dělat po nástupu nového diecézního biskupa, říká:

'Chci se samozřejmě i nadále věnovat službě církvi. Bude-li s tím můj nástupce souhlasit, rád bych sloužil v některé z farností plzeňské diecéze, která trpí nedostatkem kněží, tak dlouho, dokud mi síly budou stačit.'

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou