Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pastýřský list arcibiskupa Graubnera k závěru Roku rodiny

Datum publikace3. 10. 2014, 13.00
TiskTisk

U příležitosti blížícího se konce Roku rodiny se k věřícím olomoucké arcidiecéze obrací svým pastýřským listem arcibiskup Jan Graubner. Plné znění listu, který se v kostelech arcidiecéze bude číst v neděli 5. října 2014, v den zahájení mimořádné biskupské synody o rodině, na níž arcibiskup Graubner zastupuje biskupy ČR, je k dispozici v přiloženém souboru ve formátu pdf.

Olomouc: Arcibiskup Graubner ve svém listu nejprve připomíná to, co už věřícím napsal při předchozích příležitostech během Roku rodiny – v celkem šesti pastýřských listech zaslaných od loňského adventu do začátku letošního školního roku (jejich přehled je uveden na konci tohoto článku). „Jsem rád, že jste živě reagovali na některé podněty, že jste se taky pokusili o konkrétní kroky k pozvednutí vaší křesťanské rodiny,“ říká k tomu olomoucký arcibiskup a dodává: „To je povzbuzením i pro mě. Když vidím, že se o pozvednutí rodiny snažíme společně, věřím, že se nám společně podaří přispět k ozdravení rodin, na nichž je závislá budoucnost církve i společnosti.“

V další části se pak věnuje konkrétním otázkám a problémům, které dnes křesťanskou rodinu ohrožují: nesezdanému soužití, potratu, antikoncepci, umělému oplodnění, homosexualitě a změně pohlaví. Připomíná, že se jedná o závažné skutky, které porušují Boží zákon a vylučují člověka z možnosti přijímat svátosti. „Těm z vás, které stihl tento trest, a chcete se smířit s Bohem, může poradit každý zpovědník,“ připomíná zároveň arcibiskup Graubner.

Připouští také, že zmiňovaná témata jsou velmi náročná, přesto je jeho povinností o nich mluvit. „Kdybych vám zamlčel tak důležité pravdy, byl bych špatným biskupem. Pravdu musíme říkat, i když není příjemná,“ upozorňuje olomoucký arcibiskup. Manželství je podle něj společnou cestu ke svatosti a na této cestě musí každý bojovat s Božím nepřítelem i s vlastní slabostí.

„Začněte hledat cestu k pochopení a přijetí Božího pozvání na cestu ke svatosti (…) Mějte odvahu vyhledat dobrou duchovní radu a dělat postupné krůčky k nalezení harmonie vlastního života s Božím plánem,“ vyzývá věřící arcibiskup Graubner a dodává: „Změna bude tím těžší, čím víc nás ovlivňuje společnost, která se hrdě nazývá ateistickou.“

Úkolem věřícího je podle něj být v této společnosti světlem a solí, k tomu je ovšem třeba nejprve důvěřovat víc Bohu než vlastním názorům přejatým ze světa. „Pak můžeme být nástrojem Božího působení, praktickým příkladem člověka žijícího s Bohem v krásném a šťastném přátelství,“ doplňuje olomoucký arcibiskup a vyzývá věřící k modlitbě za sebe navzájem, za ty, pro které je poslechnout Boha mimořádně těžké, a za synodu biskupů o rodině. „Čím více se vás k modlitbě přidá, tím více vyprosíme,“ upozorňuje arcibiskup Graubner a v závěru svého listu všem věřícím ze srdce žehná.

Úplný text je k dispozici v přiloženém souboru. Předcházející pastýřské listy arcibiskupa Graubnera k Roku rodiny:

- advent

- Vánoce

- postní doba

- Velikonoce

- Letnice

- zahájení školního roku

 

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou