Lupa
Obsah Obsah
Portál

Místopředsedou CCEE zvolen Angelo Massafra z Albánie

Datum publikace3. 10. 2014, 12.16
TiskTisk

Rada evropských biskupských konferencí (CCEE) zvolila na plenárním zasednání v Římě svého místopředsedu. Včera (2. října 2014) se jím stal pětašedesátiletý albánský arcibiskup Angelo Massafra.

Řím: Místopředsedou Rady evropských biskupských konferencí (CCEE) se stal arcibiskup albánské diecéze Skadar-Pult Mons. Angelo Massafra. Vystřídal tak Józefa Michalika, který se zřekl mandátu poté, co skončilo jeho funkční období předsedy Polské biskupské konference.

Angelo Massafra se narodil roku 1949 v albánské komunitě v Itálii. Do Albánie se přestěhoval v roce 1993, kde se zpočátku staral o formaci kandidátů k zasvěcenému životu. Na biskupa byl vysvěcen Janem Pavlem II. v roce 1997. Mezi lety 2000-2006 a od roku 2012 až do současnosti vykonává funkci předsedy Albánské biskupské konference. Dvakrát byl jmenován členem Papežské rady Cor unum a poradcem Kongregace pro evangelizaci národů. Od roku 2000 také předsedá diecéznímu tribunálu pro kanonizaci 40 albánských mučedníků zabitých během komunistického pronásledování. Proces svatořečení byl na diecézní úrovni uzavřen 8. prosince 2010.

Rada evropských biskupských konferencí (CCEE) sdružuje 33 biskupských konferencí kontinentu. Současným předsedou je arcibiskup Ostřihomi-Budapešti kardinál Péter Erdö. Sekretariát má sídlo v San Gallen. Plenární zasedání probíhá v Římě od 2. do 4. října 2014, akce se účastní také předseda ČBK kardinál Dominik Duka.

(foto: Aide a L´Église en détresse)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou