Lupa
Obsah Obsah
Portál

Výzkum: Modlitba či Desatero nejsou Čechům neznámé

Datum publikace3. 10. 2014, 17.18
TiskTisk

Celorepublikový průzkum iniciovaný v rámci celosvětového průzkumu religiozity agenturami Proximity (členem celosvětové sítě  BBDO) a Ipsos ukázal, že situace v České republice na poli náboženství či spirituálních potřeb není černobílá. Tento reprezentativní výzkum mezi více než tisícovkou respondentů jednoznačně vyvrátil mýtus o české ateistické společnosti. Dle agentur je zde takovéto šetření v takovém rozsahu ojedinělé a první svého druhu.

Praha: Z dotazování též mimo jiné vyplynulo, že více než 52 % obyvatel ČR se někdy modlilo vlastními slovy a 2/3 populace považuje  alespoň některá přikázání z Desatera jako relevantní i pro život v současné společnosti. Rovněž vyšlo najevo, že velká část obyvatelstva nemá jasnou představu o tom, jak funguje financování církví. To se odráží i v nejednotném názoru respondentů na tzv. církevní restituce. 

Realizovaný průzkum o náboženství a víře v naší společnosti považuji za významný příspěvek k odhalení skrytých postojů obyvatel České republiky k víře,” říká k výsledkům Petr Šec, zakladatel agentury Proximity Prague.

Výzkum přinesl tato základní zjištění:

• Bible

Bible je nejprodávanější a nejznámější knihou světa. Prodalo se jí na 3,9 miliardy kusů, 76 % obyvatel ČR ji ale nikdy nečetlo.

• Modlitby

52 % populace se někdy modlilo vlastními slovy. Modlitbu Otče náš znají dvě pětiny lidí, i když se ji nemodlí běžně. Nepříslušnost k církvi či nevíra lidem nebrání v tom, aby se v důležitých životních situacích obraceli s prosbami k Bohu.

• Katolická církev

Je považována za nejvýznamnější církev v ČR. Přes 60 % obyvatel populace je přesvědčeno, že jsou její aktivity pro společnost přínosné. Nejvíce oceňují péči o staré a nemocné (78 %), hospicovou péči (77 %), charitativní sbírky (72 %), provoz nemocnic a azylových domů (72 %) a rovněž duchovní oporu lidem (70 %).

• Návštěvnost kostela

Necelá polovina populace navštíví kostel alespoň jednou za rok. 52 % z návštěvníků se účastní vánočních nebo velikonočních mší a 31 % zajímají církevní památky či architektura. Pro 29 % dotázaných jsou důvodem návštěv kostela bohoslužby a svátosti.

• Vědecký ateizmus
Ateizmus jako vědecký světonázor sdílí čtvrtina obyvatel České republiky.

• Posmrtný život

30 % obyvatel si myslí, že posmrtný život neexistuje. Ti, kteří se označují jako nevěřící z 11 % věří v posmrtný život, a 7 % v reinkarnaci, ale nikoli v Nebe či Peklo.

• Desatero

Nejznámější přikázání z desatero je “Nepokradeš”. Vybavilo si ho 93 % lidí, kteří desatero znají. Nepokradeš je následováno přikázáním “nesesmilníš” se 66 % a “nezabiješ “ v 63 %.

Pro dvě třetiny obyvatel, kteří nějaké přikázání znají, jsou jeho zásady stále aktuální, nejvíce přikázání „nezabiješ“. 'Nesesmilníš“ se, co do relevance, dostává až na 5. místo.

Je zřejmé, že etické zásady v Desateru jsou známé a aktuální. Většina společnosti si nemyslí, že by mravní výchova mohla být založena jen na víře v Boha a Desateru, ale víc než polovina populace křesťanství chápe jako pevnou součást evropské kultury.

• Papež František

Téměř čtvrtina populace slyšela nějaké zprávy o papeži Františkovi. Je vnímán velmi dobře pro svoji lidskost, skromnost a snahu o modernizaci církve. Stejnou měrou pozitivně hodnotí jeho oficiální i neoficiální aktivity.

• Církevní restituce

Otázka tzv. církevních restitucí se nesetkává s pochopením veřejnosti. Přitom 55% obyvatel počítá s tím, že v budoucnu se církve budou financovat samy svou hospodářskou činností a k tomu 19% je přesvědčeno, že by se stát měl na jejich financování podílet.

• Srovnání se světem

Češi oproti celosvětovému průměru méně často věří v Nebe nebo Peklo, častěji si myslí, že člověk přestane existovat.

Tento průzkum mezi 1020 dotazovanými z různých částí ČR proběhl ve dnech 23.dubna – 7. května 2014.

(zdroj: Proximity Prague; ilustrační foto)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou