Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V bazilice sv. Petra začala biskupská synoda o rodině

Datum publikace5. 10. 2014, 13.10
TiskTisk

Nedělní dopoledne (5. října 2014) se ve Vatikánu neslo v duchu zahájení mimořádného generálního shromáždění biskupské synody o rodině. Stalo se tak slavením mše svaté ve bazilice svatého Petra. Liturgii, které se účastnili synodní otcové, rodiny a další hosté, předsedal papež František. Za zdárný průběh synody se modlily i tisícovky věřících při vigílii vpředvečer dnešní slavnosti. Samotné jednání shromáždění začíná zítra, v pondělí 6. října 2014.

Vatikán: 'Prosme našeho Pána, aby nám ukázal cestu.' Těmito slovy na Twitteru poukázal papež František, krátce před jeho začátkem, na hlavní cíl dnešního (5. října 2014) setkání na zahájení synody.

253 delegátů a další hosté shromáždění v bazilice sv. Petra naslouchali biblickým textům o obrazu úrody na vinici a vinařích, homilii Svatého otce o Božím snu, starosti o rodinu i pokušení chtivosti, které může ovládnout také špatného vinaře - pastýře.

Vinice Páně je pro papeže Františka uvedený Boží sen - jeho lid. Při své dnešní promluvě tak nejen prosil o modlitby za zdar nadcházející synody, ale též mluvil o okolnostech, které brání naplňování Božího snu o svatosti svého lidu.

Prvotně se zde obrací k vedoucím představitelům či elitám, které zde vedou onen lid. Upozorňuje je totiž na 'pokušení chtivosti', které se projevuje zmocněním se vinice a nakládáním nesnesitelných břemen, které lidé na svých bedrech nemohou nést. 'Také my na biskupské synodě jsme povoláni na Pánovu vinici,' připomíná ale, v návaznosti na zmínku o pokušení, svým spolubratrům římský biskup.

Svou homilii pak František zakončuje výzvou, aby 'zasedání synody sloužilo k lepší kultivaci Pánovy vinice, práci na Jeho snu'. Též v bazilice shromážděným synodním otcům připomíná, že pokušení 'zmocnit se vinice' se nevyhýbá ani jim.

Dnes tak začalo čtrnáct dní, které jsou počátkem dění mnohdy označovaného jako nejdůležitější událost ve Vatikánu od dob II. vatikánského koncilu. Shromáždění biskupské synody končí 19. října 2014, kdy bude rovněž blahořečen papež II. vatikánského koncilu, Pavel VI. Tématem jsou „pastorační výzvy rodiny v kontextu evangelizace“.

Delegátem České biskupské konference je olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Modlitbu za zdárný průběh synody naleznete zde: http://tisk.cirkev.cz/ze-zahranici/modlitba-za-biskupskou-synodu/.

(s využitím ČTK; ilustrační foto: Roman Albrecht)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou