Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Matěj Forman o Taizé: Některá přátelství trvají dodnes

Datum publikace7. 10. 2014, 17.23
TiskTisk

Desetitisíce lidí přijedou koncem roku do Prahy, aby zde prožily evropské setkání mladých Taizé. Součástí programu akce, která se v české metropoli konala naposledy před 24 lety, jsou také workshopy věnované duchovní tématice, mezilidské solidaritě a umění.

Praha: Až 25 tisíc lidí přijede na přelomu roku 2014-2015 do Prahy na setkání, které organizuje komunita Taizé. Do české metropole se akce vrací po 24 letech, kdy se zde konala vůbec poprvé. V Kafkově domě u Staroměstského náměstí probíhají přípravy, do nichž se zapojují dobrovolníci z mnoha zemí světa. Setkání představili dnes (7. října 2014) bratři z komunity Taizé na tiskové konferenci, které se účastnil také předseda ČBK Dominik Duka a místopředseda Ekumenické rady církví Joel Ruml.

'Nikdy jsem v Taizé nebyl, ale vždycky pro mě tamní komunita znamenala něco, co bylo velmi přínosné pro poválečný svět,' řekl Joel Ruml. Připomněl současně, že setkání se koná v zemi, která „znovu složitě hledá cestu ke spiritualitě“.

Akce podle něj nemusí být vnímána jen jako setkání křesťanů, nýbrž jako otevřené společenství. Již v tomto měsíci se v Kafkově domě konají od úterý do soboty pravidelné modlitby (9.15 a 12.15, kromě středy), zájemci se také mohou připojit k modlitbám v kostele sv. Josefa na náměstí republiky (každé pondělí v 19.15) nebo v kostele sv. Martina ve zdi (každou středu v 12.15). Od úterý do soboty je otevřeno i centrum příprav v Kafkově domě.

Zde je také možné shlédnout výstavu, kterou připravoval výtvarník Matěj Forman. S komunitou Taizé se umělec setkal již před rokem 1989, kdy do České republiky tajně jezdili její členové. „Všiml jsem si, že je to výraz solidarity a povzbuzení pro lidi, kteří v našem uzavřeném prostoru prožívali své duchovní hledání,“ popsal tyto chvíle.

Samotné setkání Taizé začne 29. prosince 2014 v dopoledních hodinách, konec je naplánovaný na 2. ledna 2015 ráno. Součástí programu budou mimo jiné tři druhy workshopů: s duchovní tématikou, věnované mezilidské solidaritě a umění. „Myslím, že bratři se budou snažit zprostředkovat lidem kontakt, zkušenost nebo alespoň informaci o tom, co umění a spiritualita, umění a sakrální prostor, umění a víra tady v Čechách znamená. Všimli si například Bohuslava Reynka a dalších autorů, které my teprve objevujeme, ale oni tuto hloubku spirituality a opravdovost umění potkali již dříve,“ komentoval umělecké workshopy Matěj Forman, který se na jejich přípravě podílí.

Bratři z Taizé také požádali obyvatele Prahy a okolí, aby ubytovali ve svých domovech účastníky setkání. Podle Matěje Formana takto mohou vzniknout dlouholetá přátelství, jak uvedl při vzpomínce na setkání Taizé v roce 1990: „Dodneška potkávám lidi, které jsem poznal na této akci. Jsou to lidi, kteří bydlí nedaleko a otevřeli dveře nějakým cizincům. Pro mě je toto setkání zdrojem přátelství, která trvají zde nebo za hranicemi,“ dodal. Podle pořadatelů se budou účastníci celý den účastnit programu, potřebují pouze místo na zemi a jednoduchou snídani. „Vřelé přijetí je důležitější než fyzické pohodlí,“ dodávají. Informace o ubytování lze nalézt na stránkách setkání.

Komunita Taizé je křesťanské ekumenické společenství sídlí ve vesnici Taizé v Burgundsku. Dnes čítá komunita stovku bratří z různých zemí i církví a je vyhledávaným místem ze strany mladých lidí.

(s využitím ČTK)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou