Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Shrnutí diskuzí prvního týdne biskupské synody

Datum publikace13. 10. 2014, 19.47
TiskTisk

(aktualizováno 15.10.2014 v 10.46) Tiskové středisko Svatého stolce dnes (13. října 2014) představilo shrnutí diskuzí prvního týdne biskupské synody. Tento materiál je nyní projednáván v menších skupinách, aby tak mohl každý snáze vyslovit svůj pohled na daná témata.

Vatikán: Trpělivost a jemnost ve vztahu ke zraněným rodinám, odmítnutí logiky „všechno, anebo nic“. To jsou některé body tzv. Zprávy po diskuzích, kterou dnes (13. října 2014) na jednání biskupské synody v Římě představil generální zpravodaj kardinál Péter Erdö.

Zpráva shrnuje jednání biskupů uplynulého týdne, současně tvoří základ pro práci v menších skupinách (tzv. menší kruhy), která začala dnes odpoledne.

„Předložené úvahy chtějí nastolit otázky a poukázat na perspektivy, které musí zrát a být upřesňovány na úrovni místních církví během roku, jenž nás dělí od Řádného zasedání biskupské synody, naplánované na říjen 2015. Nejedná se tedy o přijatá rozhodnutí ani o snadné perspektivy,“ zdůraznil pracovní povahu textu kardinál Erdö. Jeho slova potvrdil na tiskové konferenci i zvláštní sekretář synody, arcibiskup Bruno Forte: „Kdybychom měli položit zde na stůl nějaký nápis, stálo by tam: ´Work in Progress´, probíhající práce“.

Zpráva čítající šedesátku odstavců se skládá ze tří částí: První tvoří přehled současné situace rodin, následuje „pohled na Krista“, na jehož základě je možné znovu promyslet to, co říká Boží Zjevení o rodině, poslední a nejdelší část shrnuje některé pastorační perspektivy.

Současné výzvy rodinného života

Jednou z největších zkoušek pro rodiny bývá podle dokumentu samota. Ta také následně vyvolává pocit nemohoucnosti vůči společensko-ekonomické realitě. Nejistota v oblasti práce se někdy stává „noční můrou“, která negativně ovlivňuje rodinný život. Mnoho lidí také prožívá důsledky křehké afektivity.

Synodní otcové během zasedání hovořili o tématech jako např. nedostatečně přiznaná důstojnost žen ve společnosti, domácí násilí, výchova dětí, které se rodí mimo manželství nebo vyrůstají pouze s jedním s rodičů. K výrazným tématům patřila situace párů v oblastech válečných konfliktů, rodinný život uprchlíků, pastorace manželů žijících vzdáleni na tisíce kilometrů kvůli práci, výchova dětí v rodinách, kde se rodiče hlásí k rozdílným náboženstvím aj.

Tváří v tvář těmto těžkostem vnímá církev potřebu pomoci nalézt naději a smysl. „Je třeba přijmout lidi v jejich konkrétní situaci, umět je podporovat v jejich hledání, povzbuzovat v touze po Bohu a v přání cítit se plně součástí církve – i ty, kdo zažili selhání nebo se nachází v nejrůznějších situacích,“ uvádí kardinál Erdö ve Zprávě po doskuzích.

Evangelium rodiny

Druhá část dokumentu je více teologická a představuje Boží plán s rodinou. Boží milost je v křesťanském manželství zásadním prvkem. Bůh potvrzuje nerozlučitelnost manželství a nabízí pomoc v prožívání vzájemné věrnosti.

Současně se zpráva ptá, jak je možné pomoci zraněným rodinám a těm, kdo žijí v neregulérních situacích. Přibližuje přitom nauku tzv. „semen Slova“, kterou představil již sv. Justin ve 2. století před Kristem a kterou zhodnotil 2. vatikánský koncil: I když se v církvi v plnosti zjevilo Boží Slovo, je třeba nalézat také „semena Slova“, která jsou zaseta mimo viditelnou církev. Podobně také např. v civilních manželstvích nebo i ve stálých a veřejných soužitích partnerů je možné nalézt semínko, které může církev doprovázet, aby se postupně rozvinulo až do podoby plného svátostného manželství. „Církev musí pozorně a pečlivě doprovázet své nejkřehčí děti, které jsou poznamenány zraněnou a ztracenou láskou, umožnit jim nalézt důvěru a naději, podobně jako světlo majáku v přístavu,“ píše se ve zprávě.

Pastorační perspektivy

Třetí část zprávy shrnuje příspěvky biskupů, jež navrhují některé pastorační perspektivy. Především je potřebné hlásání křesťanské zvěsti o rodině, kde hrají podstatnou úlohu sami manželé. Církev musí hlásat evangelium rodiny „s něžností matky a jasností učitelky, ve věrnosti k ponížení se Božího Syna. Pravda se vtěluje do lidské křehkosti ne proto, aby ji odsoudila, nýbrž aby ji uzdravila“.

Dokument navrhuje „misionářskou konverzi“ církve: Je třeba se v hlásání neomezovat jen na teoretický výklad rodiny, který by byl odtržený od reálných problémů lidí. Je také zapotřebí změnit jazyk, jímž se hovoří o rodině, aby kázání umožnilo druhým zakusit, že křesťanské učení o rodině je odpovědí na nejhlubší touhy člověka.

Biskupové též vícekrát zdůraznili potřebu hlubší přípravy na svátost manželství, která by se neomezovala jen na obecné pokyny. V tomto smyslu též apelovali na obnovu formace kandidátů kněžství a pastoračních pracovníků. Na plénu synody též zaznělo doporučení doprovázet manžele v prvních letech jejich společného života.

Současně členové synody uvedli, že je třeba jasně označovat kulturní, společenské a ekonomické jevy, které brání rodinnému životu – např. přílišný důraz na logiku obchodu, diskriminace, chudoba, násilí.

Co se týká rozvedených a znovu sezdaných lidí, není podle Zprávy po diskuzích moudré vymýšlet řešení v logice „všechno, nebo nic“. Na úrovni místních církví má pokračovat dialog na toto téma, aby mohla být představena zralá řešení během příštího shromáždění biskupů v roce 2015. „Každé zraněné rodině máme především naslouchat s úctou a láskou, doprovázet je jako Kristus učedníky na cestě do Emmaus,“ píše se ve zprávě.

V otázce přijímání eucharistie rozvedenými a znovu sezdanými lidmi se připomínají některé pozice, jež během prvního týdne synody zazněly: Ponechat současnou praxi, nebo se více otevřít ve zvláštních případech, jež není možné vyřešit, aniž by se způsobila nová nespravedlnost a utrpení, nebo též navrhnout jistou „cesty pokání“. Současně dokument hovoří o potřebě znovu promyslet teologii tzv. duchovního přijímání.

Zpráva se také věnuje lidem s homosexuální orientací, kteří mají v církvi nalézt „útulný domov“. Ačkoliv se biskupové vyslovili negativně k homosexuálním svazkům, ptají se současně: „Jsme schopni přijmout tyto lidi, garantovat jim prostor bratrství v našich společenstvích? Tito lidé se často touží setkat s církví, která je pro ně útulným domovem“.  

V poslední části se zpráva věnuje otázce otevřenosti manželů k novému životu.

Generální sekretariát synody vydal v souvislosti s publikací zprávy prohlášení, ve kterém upozorňuje na charakter dokumentu. Jelikož 'jeho povaha často nebyla správně pochopena“, je podle sekretariáu vhodné připomenout, že „se jedná o pracovní dokument, který shrnuje příspěvky a debatu prvního týdne synody a nyní je předložen k prodiskutování synodních členů v Menších kruzích“.

Celý text Zprávy po doskuzích je možné nalézt na stránce Tiskového střediska Svatého stolce (italský originál, anglický překlad).

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou