Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Radost tryská ze setkání s Kristem a chudými, píše papež

Datum publikace15. 10. 2014, 17.08
TiskTisk

Církev se zrodila proto, aby vycházela na cestu; radost pramení ze setkání s Kristem a ze sdílení s chudými, píše papež v poselství ke Světovému dni misií. Ten si církev letos připomíná v neděli 19. října 2014.

Vatikán: Velká potřeba misijního působení dnes vyzývá církev, aby objevovala radost z hlásání evangelia a stávala se tak „domovem pro mnohé, matkou pro všechny národy“. Píše to papež František v poselství k letošnímu Světovému dni misií, který si církev připomíná v neděli 19. října.

S odkazem na text evangelia, v němž Ježíš vysílá 72 učedníků, připomíná římský biskup, že tito „se vrátili plni radosti“. Právě radost je hlavním prvkem, který má pomoci nově nalézat hluboký smysl „první nezapomenutelné misionářské zkušenosti“.

Současnému světu hrozí podle římského biskupa podlehnutí „individualistickému smutku, který prýští ze zpohodlnělého a lakomého srdce“. Lidstvo proto potřebuje čerpat ze spásy, kterou přinesl Kristus, díky práci misionářů „povolaných k tomu, aby živili radost z evangelizace“.

František vyzývá všechny křesťany k „neustálému vycházení na periferie vlastního území, kde čeká především mnoho chudých lidí“. Radost z evangelia totiž „tryská ze setkání s Kristem a ze sdílení s chudými“.

Dodává také, že v mnoha oblastech je málo povolání ke kněžství, zasvěcenému životu i laických povolání k misijní činnosti, neboť „společenství, kde chybí nakažlivé apoštolské nadšení, přinášejí málo nadšení a nevzbuzují přitažlivost“.

„Církev je misijní svou podstatou: zrodila se, aby ´vycházela na cestu´,“ píše papež v třístránkovém textu určeném k nadcházejícímu Světovému dni misií.

(ilustrační foto: CNA / Daniel Ibanez)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou