Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Královéhradecký biskup Jan Vokál vysvětil dva nové kněze

Datum publikace20. 10. 2014, 15.57
TiskTisk

Královéhradecká diecéze má dva nové kněze - P. Miloše Pachra a P. Tomáše Enderleho. Na svátek evangelisty svatého Lukáše, 18. října 2014, je v katedrále Svatého Ducha v Hradci Králové vysvětil královéhradecký sídelní biskup Jan Vokál.

Hradec Králové: Půl hodiny po deváté hodině se Velkým náměstím v Hradci Králové, na které se snášela hustá mlha, rozletěly zvuky katedrálních zvonů a od biskupské rezidence se vydal směrem ke katedrále dlouhý průvod ministrantů, jáhnů a kněží. Zaplněná svatyně čekala na radostnou událost – svěcení dvou nových kněží, kteří rozšíří diecézní společenství služebníků Božích. Do jejich řad dnes vstoupili P. Tomáš Enderle a P. Miloš Pachr, kteří získali jáhenské svěcení 28. června.

Po přečtení Evangelia předstoupili oba kandidáti před biskupa Jana Vokála. Na jeho výzvu odpověděli slovy „Zde jsem“ a dosvědčili tak připravenost vstoupit do společenství kněží. Nejdůležitější okamžik nastal po homilii, kdy jáhni Enderle a Pachr přijali a vložením rukou do rukou biskupových stvrdili kněžské závazky. „Při následných litaniích kandidáti leželi v prostraci na zemi. Gestem prostrace vyjádřili hlubokou prosbu o Boží dary, ale také naprostou odevzdanost. Fyzickým gestem se zřekli sami sebe,“ popsal obřad biskupský ceremonář Michal Šafranko.

Biskup Jan Vokál pak vkládal na oba kandidáty ruce a konsekrační modlitbou je vysvětil na kněze. „Vkládání rukou a konsekrační modlitba jsou jádrem celého svěcení. Po vysvěcení si novosvěcenci upravili štolu podle kněžského způsobu, oblékli ornát, biskup je pomazal křižmem a oni od něho přijali na znamení své služby chléb a kalich s vínem,“ doplnil Michal Šafranko. Společně s biskupem a společenstvím kněží sloužili P. Enderle a P. Pachr mši svatou. Nakonec udělili všem přítomným novokněžské požehnání.

Ani jeden z nás dosud nepoznal nic krásnějšího než je Eucharistie. Kněžství tkví v proměňování toho, co naši nevěřící spoluobčané nazývají oplatkou. Pokud je kněžské povolání jedním z nejméně respektovaných povolání u nás, tak je to právě kvůli tomu, že nevěřící lidé nedokáží pochopit ani zlomek z krásy a velikosti Eucharistie. My, novosvěcenci, jsme velmi poctěni, že můžeme Eucharistii sdílet. Eucharistický Kristus je pokorný a tichý a je naším vzorem a silou. Především jemu patří velký dík za obrovský dar, který jsme dnes dostali,“ uvedl před závěrečným požehnáním P. Tomáš Enderle. „Děkujeme za dnešní proměnění, díky němuž jsme schopni proměňovat chléb a víno, což je nejúžasnější věc na světě,“ poslal následně biskupu Vokálovi poděkování za sebe i P. Pachra novokněz P. Enderle.

Kněžství je služba, proto jsem měl dnes jednu jedinou prosbu. Pane, učiň mě dobrým služebníkem, abych sloužil tak, jak Ty chceš,“ svěřil se po slavnostním svěcení P. Tomáš Enderle, který bude i nadále působit v Novém Městě nad Metují, v místě svého jáhenského působení. „Jsem velmi rád, že mohu v této farnosti i nadále poznávat tamní lidi a sloužit jim.“ Primiční mši svatou Tomáš Enderle odslouží v kostele svatého Mikuláše v Nížkově v sobotu 25. října 2014 ve 13 hodin.

Své jáhenské působiště neopustí ani P. Miloš Pachr. „Zůstávám na Hoře Matky Boží v Králíkách a právě Bohorodičce budu věnovat i část svého novokněžského kázání,“ prozradil někdejší jaderný fyzik, který primiční mši svatou odsloužil právě v poutním kostele Nanebevzetí Panny Marie na Hoře Matky Boží u Králík již v neděli 19. října.

(foto: královéhradecké biskupství)

Autor článku: Mgr. Lukáš Peška
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou