Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Relikvie blahoslaveného Pietra Casaniho v Mikulově

Datum publikace20. 10. 2014, 10.21
TiskTisk

Ve středu 22. října 2014, v den památky papeže sv. Jana Pavla II., budou mikulovské farnosti sv. Jana předány relikvie blahoslaveného Pietra Casaniho, který žil v Mikulově v letech 1638 - 1641. Stane se tak při liturgické slavnosti od 18.00 hodin  v kostele Panny Marie ve Strážnici, kde působí otcové piaristé. V pátek 24. října 2014 budou relikvie blahoslaveného Pietra Casaniho uloženy při mši svaté v 18.00 hodin v bývalém piaristickém kostele sv. Jana v Mikulově.

Mikulov: Blahoslavený Pietro Casani se narodil v toskánském městě Lucca dne 8. září roku 1572.  Na kněze byl vysvěcen v Lateránské bazilice v Římě 23. září 1600. Byl blízkým spolupracovníkem sv. Josefa Kalasanského, zakladatele piaristů. Podílel se na zakládání nových řeholních domů a škol po celé Itálii.

Mikulovský farář Oldřich Chocholáč doplňuje: 'V Mikulově působil jako představený řádu piaristů za Alpami v letech 1638 - 1641. Z Mikulova navštěvoval ostatní koleje piaristů na Moravě ve Strážnici a v Lipníku nad Bečvou a jednal o možném založení dalších kolejí v Rakousku a v Polsku.'

Pietro Casani zemřel v Římě 17. října 1647 za přítomnosti sv. Josefa Klasanského. Za blahoslaveného byl prohlášen v Římě papežem svatým Janem Pavlem II. dne 1. října roku 1995.

(foto: www.farnostimikulovska.cz)

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou