Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Nabídka církve: sociální bydlení s přidanou hodnotou

Datum publikace21. 10. 2014, 17.29
TiskTisk

Předseda ČBK kardinál Dominik Duka a ředitel Charity ČR Lukáš Curylo dnes (úterý 21. října 2014) na společném tiskovém setkání prezentovali připravenost církve podílet se na procesu tvorby nových pravidel pro sociální bydlení a připravenost následně smysluplně realizovat tuto pomoc jako svoji prioritu. S využitím dlouholetých charitních zkušeností, jedinečné celorepublikové sítě a v rámci městského či krajského plánování. Toto ČBK vyjádřila i v dopise adresovaném předsedovi vlády ČR, odpovědi na výzvu ke kooperaci.

Vážený pan
Mgr. Bohuslav Sobotka
Předseda vlády ČR

V Praze dne 21. října 2014

Vážený pane premiére,

problematika sociálního bydlení je na vládní i nevládní úrovni velmi diskutovaným a aktuálním tématem. Je důležitou prioritou mnoha neziskových organizací angažujících se v občanské společnosti, je či bude akcentována v rozvojových strategiích řady obcí a měst a v neposlední řadě probíhá nastavení systému sociálního bydlení také na úrovni legislativní.

Jako předseda České biskupské konference bych Vás rád informoval, že na základě usnesení 99. plenárního zasedání ČBK, které se konalo ve dnech 14. a 15. října t. r., se stala probíhající diskuse a zejména funkční nastavení systému sociálního bydlení jednou z priorit pro katolickou církev České republiky. Volba této priority reflektuje skutečnost, že jedním ze základních poslání katolické církve a jejích charitativních organizací kromě poslání duchovního je právě péče o lidi v nouzi.

Charita Česká republika disponuje dlouholetými domácími i zahraničními zkušenostmi s efektivním poskytováním sociálních služeb. Jedná se zejména o provozování azylových domů pro lidi v nouzi a domy pro matky s dětmi v tísni, domy na půli cesty – kde je již nyní mimo registrované sociální služby realizováno fungující sociální bydlení.

Ucelenost naší práce s cílovou skupinou, kterou tvoří zejména matky s dětmi, nezaměstnaní, národnostní menšiny, rodiny s více dětmi - ve smyslu nejen zajištění ubytování, ale i jejich následné podpory s cílem vrátit tyto lidi do života většinové společnosti - vnímám jako první ze dvou hlavních přínosů naší práce, jež společnosti nabízíme.

Tím druhým je vzájemná propojenost jednotlivých poboček Charity ČR po celé republice. Takovouto širokou strukturou jsme následně schopni deklarovat dlouhodobou udržitelnost nabízených aktivit ve srovnatelném standardu na celém území České republiky.

Chtěl bych také zdůraznit, že v souvislosti s možnostmi vzniklými přijetím zákona č. 428/2012, Sb. o částečném majetkovém vyrovnání vnímá Česká biskupská konference realizaci projektů sociálního bydlení jako jednu z důležitých možností pro etické investice ve prospěch občanů ČR.

Vážený premiére, na základě pověření plenárním zasedáním České biskupské konference bych Vás rád tímto dopisem osobně požádal o zapojení zástupců České biskupské konference do procesu tvorby nových pravidel pro sociální bydlení.

Věřím, že dokážeme zhodnotit naše dlouholeté zkušenosti a znalosti sociální oblasti ve prospěch celé společnosti tak, aby nově vznikající systém pravidel pomoci pro lidi ohrožené ztrátou bydlení byl co nejefektivnější. Toto úsilí je vlastní všem církvím a náboženským společnostem, které působí v České republice a i v samotném projektu podpory sociálního bydlení hodláme úzce spolupracovat s Ekumenickou radou církví i Federací židovských obcí v ČR.

Děkuji Vám, že se Vaše vláda tomuto důležitému a dlouhodobě odkládanému tématu nyní tak intenzivně věnuje.

S úctou

 kardinál Dominik Duka OP
 arcibiskup pražský
 předseda České biskupské konference
 

(podrobnosti ze dnešního setkání na téma sociálního bydlení připravujeme)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou