Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Ohlédnutí za Misijní nedělí 2014

Datum publikace24. 10. 2014, 15.35
TiskTisk

K celosvětovým oslavám Misijní neděle se i letos přidala Česká republika. Kromě obvyklých bohoslužeb 19. října 2014 spojených se sbírkou na papežské misie, se do oslav tvůrčím způsobem zapojilo mnoho farností, společenství, Misijních klubek, jednotlivců i rodin. Probíhaly tradiční akce Papežských misijních děl (PMD): Misijní jarmarky®, Misijní koláče® a Misijní štrúdlování®, které jako vždy přispěly k oživení farností či společenství. Misijní neděle začala již v sobotní předvečer (18. října 2014) vytvořením společného Misijního mostu modlitby, kdy se na úmysl misií zapalovaly svíce, modlil se růženec, konaly se procesí či adorace.

Chceme Vám představit alespoň některé ohlasy, které pomohou přiblížit atmosféru tohoto dne misií vyhlašovaného Svatým otcem.

Misijní klubko č. 178 Veselá společnost ze Semil kromě jiného přišlo s Misijním jarmarkem®, bohatou nabídkou podzimního zboží (jablečný mošt, džemy, šťávy, ořechy, šípky, bylinky), ale také s napečenými dobrotami, drobnostmi pro radost, misijními materiály a úžasným výtěžkem 10.380 Kč. Misijní neděli se slavnostním obětním průvodem i Misijním jarmarkem® měli také v Tišnově, kde štědří dárci věnovali přes 15,6 tis. Kč. Papežským misiím se pomáhalo např. též v Brně, Újezdu u Brna, Dolní Dobrouči a Vyškově.

Krásu a hloubku Světového dne modliteb za misie dokazují i zprávy, které do ČR přichází z různých zemí, jako je Vatikán, Indie, Uganda, Zambie a Středoafrická republika. K Misijnímu mostu modlitby, který se od roku 2006 začal šířit z Česka, se letos opět připojila i řada jiných zemí. Kromě Slovenska máme zprávy např. z Papuy-Nové Guiney, kde mnoho rodin ve farnostech zorganizovalo večerní společné modlitby. Národní ředitel PMD měl v sobotu ráno bohoslužbu v misii, která je hluboko v buši, kde posledních šest měsíců neměli mši svatou: 'Po mši jsem požehnal mnoho svíček, které lidé pak večer použili k modlitbě růžence za misie církve. Zde u nás je měsíc říjen spojen s poutí se sochou Panny Marie. Lidé nesli sochu přes hory a řeky k onomu místu, nazýváme ho stanice Peter To Rot (první katechista - mučedník Papuy-Nové Guiney). Někteří z nich šli na celonoční vigilii. Jiní se vrátili do svých domovů v ještě hlubší buši, aby se modlili za misie církve. Já jsem se vrátil na hlavní stanici (další čtyři hodiny chůze v horách), abych se připravil na večerní vigilii. V devět hodin večer jsme začali (58 lidí + děti) svou vlastní vigilii - modlitbu růžence za misie po celém světě. S malými svíčkami v rukou se lidé přes hory obklopující farnost vraceli do svých domovů. Byl to hezký symbolický pohled.'

Na webu www.missio.cz je k dispozici audio nahrávka kázání ze mše svaté na Misijní neděli v Pardubicích, jak ji vysílal Český rozhlas Dvojka, a další zprávy. Informace a ohlasy spojené s Misijní nedělí naleznete také na facebookovém profilu PMD: https://www.facebook.com/PapezskaMisijniDila/timeline?ref=page_internal.

Detailnější informace z jednotlivých farností od nás i ze zahraničí jsou rovněž k dispozici na adrese: http://www.missio.cz/zapojte-se/misijni-nedele/ohlasy-na-misijni-nedeli-2014-z-ceske-republiky-a-ze-zahranici/.  

(zdroj: Papežská misijní díla)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou